İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), Köln/Bonn ve çevresindeki taraftarlarla bir piknik düzenledi. Uzun bir dönemin ardından ilk defa düzenlenen pikniğe 60 civarında işçi, emekçi ve gençle ailelerin çocukları katıldı.
Öğlen saatlerinde buluşan emekçiler, gruplar halinde sohbetler ettiler. Ardından piknik alanında kolektif hazırlanan yemeklerle katılımcıların beraberlerinde getirdikleri yiyecekler birleştirilerek öğlen yemeği yendi.
Yemekten sonra pikniğin düzenleniş amacına dair bilgilendirici açıklama yapıldı. Açıklamanın ardından BİR-KAR adına kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmada kapitalist/emperyalist sistemin derinleşen krizi, bunun yansıması olarak ırkçılığın, göçmen düşmanlığının sistem tarafından körüklenmesi, çatışmaların-savaşların yaygınlaştırılması, kapitalizmin yaşam alanlarını tahrip etmesi, ekolojik dengenin bozulması vb. konulara vurgu yapıldı.
Bütün bu sorunların kaynağı olan sistemin insanlık için bir seçenek olmayacağının vurgulandığı konuşmada, “kapitalizmin cenneti” kabul edilen Avrupa’da çocukların-gençlerin iklim sorunları için aylardır direndikleri belirtildi. Sitemin her gün yeniden ürettiği yıkıcı sorunlara karşı işçi sınıfıyla emekçilerin etkili bir mücadele verebilmeleri için örgütlülüğün önemine dikkat çekildi. Bu bağlamda pikniğe katılan emekçilere örgütlü mücadeleye katılma ya da destek verme çağrısı yapıldı.
İlgiyle dinlenen konuşmanın ardından Kemal Özer’in 10. ölüm yıldönümü ile Sivas Katliamı’nın 26. yıldönümü için bir sunum gerçekleştirildi.
Sunumda Kemal Özer’in şair-yazar kimliğinin yanı sıra bir eylem insanı olduğu, şiirlerini eylem alanlarında okuduğu vurgulandı. Kemal Özer’in işçi sınıfının, emekçilerin, yeni bir dünya kurma mücadelesinin safında yer aldığı, bu sağlam duruşu yaşamının sonuna kadar devam ettirdiği belirtildi.
Sunum, Kemal Özer’in Sivas Katliamı’na dair yazdığı Temmuz İçin Yaralı Semah kitabından seçilen dizeler eşliğinde tamamlandı. Sunum, hem Kemal Özer hem Sivas Katliamı’nda yitirdiklerimiz saygıyla anılarak ve sınıfsız, sömürüsüz, zulümsüz bir dünya kuruma mücadelesinin devam ettiği vurgulanarak bitirildi.
Dikkatle dinlenen sunumun ardından bir katılımcı Vedat Türkali’nin İstanbul şiiri ve Suruç Katliamı’yla ilgili kendi yazdığı şiiri okudu. Beğeniyle dinlenen şiirlerin ardından bağlama eşliğinde türküler söylendi.
Programın sonunda RJ’den (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) bir genç Temmuz ayı sonunda düzenleyecekleri kampa ve Wuppertal’da gerçekleştirilecek Friedrich Engels anmasına katılım çağrısı yaptı, etkinliklerle ilgili bildiri dağıttı.
Birçok emekçi pikniğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kızıl Bayrak / Köln