BİR-KAR LSG işçilerini birlik olmaya çağırdı

Frankfurt LSG patronunun “işler kâr getirmiyor, rekabet için ayakta kalmalıyız” bahaneleriyle kölelik koşullarını ağırlaştırmasına karşı BİR-KAR işçileri birlik olmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Ekim 2017
  • 07:43

Almanya’nın en büyük sendikalarından Birleşik Hizmet İşleri Sendikası’nın (ver.di) 2013’te imzaladığı toplu sözleşmenin ardından, patronların işçilerin haklarını parça parça gasp ettiği LSG Sky Chefs’te son aylarda da işçi kıyımı gerçekleşmişti.

LSG’deki gelişmeleri takip eden; işçileri aydınlatmaya, mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğini anlatmaya ve mücadeleyi yükseltmeye odaklanan BİR-KAR İşçi Komisyonu, taban örgütlülüğünün önemini, işçilerin birleşirlerse saldırıyı geçici de olsa durdurabileceklerini vurgulamaya devam ediyor.

Bu çerçevede 8 Ekim Pazar günü bildiri dağıtımı gerçekleştiren BİR-KAR İşçi Komisyonu, özelleştirilmek istenen iki bölümle ilgili sorunları işçilerin gündemine taşıdı.

İşçiler tarafından ilgiyle karşılanan bildiri dağıtımında işçilerle sohbetler edildi. “Ne olacak, neler yapılabilir” üzerine sorular soran işçilerle yapılan sohbetlerde işçiler bilgilendirilirken, işçilere, 11 Ekim Çarşamba günü patronun düzenleyeceği toplantıda, işçilerin sesiz kalmamaları ve tepkilerini dillendirmeleri gerektiği vurgulandı.

2013 sözleşmesiyle LSG’de önü açılan kölelik

Almanya’nın en büyük sendikalarından Birleşik Hizmet İşleri Sendikası’nın (ver.di) 2013’te imzaladığı sözleşmeyle işçiler, üç gün izin haklarından feragat etmişlerdi. Bu da yetmemiş, her gün 1,5 saat daha fazla çalışmayı kabul etmeleri gerekmiş ve ücretlerinde herhangi bir iyileşme olmamıştı. Karşılığında LSG şirketi, 2020 yılına kadar ver.di’ye “iş garantisi” vaadinde bulunmuştu. Fakat şirket her zamanki gibi bu söz tutulmadı. O günden bu yana saldırının hiç durmadığı LSG’de, işçilere para teklif edilerek, “işimiz yok, rekabet çok fazla” denilerek, bin bir yol ve yöntemle iş çıkışları gündemde tutuluyor. Son aylarda LSG patronları çeşitli yol ve yöntemlerle yüzlerce işçiye yol vermiş oldular. Şimdi de bazı bölümlerin “kâr getirmediği” öne sürülerek özelleştirmenin yolu açılmış oldu.

Öte yandan LSG, cirosunu katlamaya devam ediyor. Buna rağmen “rekabet büyük, ayakta kalmak için bunu yapmak zorundayız” demeyi de sürdürüyorlar.

Kızıl Bayrak / Frankfurt