BİR-KAR’dan Frankfurt’ta işçi toplantısı

BİR-KAR İşçi Komisyonu, Frankfurt’ta gerçekleştirdiği işçi toplantısıyla VW ve LSG Sky Chefs’teki kıyım hazırlıklarını ve yapılabilecekleri tartıştı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Ekim 2017
  • 06:41

Bir-Kar Frankfurt İşçi Komisyonu dün (1 Ekim) işçi toplantısı gerçekleştirildi. Çeşitli işkollarında çalışan işçi ve emekçilerin katıldığı toplantıya, işçi kıyımı saldırısıyla karşı karşıya olan LSG Sky Chefs işçileri de katıldı.

Volkswagen’in (VW) egzoz gazı skandalını işçilere fatura etme saldırısı ve LSG’deki saldırıların konu edildiği toplantıda,  ilk olarak katılan öncü LSG işçileri söz alarak süreçlerini anlattılar.

İşçiler, LSG’nin “rekabet edememe, kârların düşmesi ve maliyetlerin yüksek olması” gibi bahanelerle, Frankfurt’taki  işletmesini kapatarak Çek Cumhuriyeti’ne taşımak istediği ve bu yüzden de işçi kıyımını planladığını belirttiler.

Bazıları çok uzun yıllardır çalışmakta olan yüzlerce işçiyi kapsayan bu ağır saldırı karşısında başta sektörde örgütlü olan AGİL Sendikası olmak üzere , öncü işçilerin ortaya koydukları çabalar aktarıldı.

LSG’de saldırıya karşı örgütlü duruşun bazı ilk nüveleri olsa bile, henüz bu kapsamlı saldırıları durdurabilecek nitelikte olmadığı, onlarca ülkeden çok çeşitli bir işçi profilinin olduğu işletmede, işçilerin sınıf bilincinin oldukça geri olmasının bunu güçleştirdiği aktarıldı.

LSG işçileri, saldırılara karşı neler yapılabileceği konusundaki  önerileri toplantının sonuna bırakmak üzere anlatımlarını sonlandırdılar.

Daha sonra Alman devlet kanalı ZDF’de yayınlanan, Lufthansa Teknik ve LSG’de yaşanan dönüşüm ve saldırılar ile burada dönen oyunları anlatan bir film izlendi. Alman hava yolları Lufthansa’da perde arkasında dönen oyunları başarılı bir şekilde anlatan film konuya daha bir açıklık getirdi.

Verilen aranın ardından, toplantının diğer konusu olan VW’deki egzoz gazı skandalı ve işçilere dönük saldırılar konusu zaman darlığından dolayı başka bir toplantıya bırakıldı. Bu bahiste sadece, VW’nin kendi egzoz skandalının faturasını işçilere keserek, binlerce işçiyi atmayı gündemine aldığı, bunların da büyük çoğunluğunun Almanya’dan olacağı bilgisi verildi.

Toplantı, işçi kıyımı ile karşı karşıya olan LSG işçilerinin hangi mücadele yöntem ve araçlarını kullanabilecekleri üzerine tartışma ve önerilerle devam etti. Yapılan tartışma ve önerilerin ardından, temel çözücü halkanın işçilerin tabandan örgütlenmesi olduğu, bunu da ancak sınıf bilinci taşıyan öncü işçilerin başarabileceği ifade edildi. Dışarıdan verilen desteklerin de ancak bu durumda işlevli olabileceği vurgulandı.

Ayrıca, çeşitli uluslardan oluşan işçilerin daha iyi kaynaşması için bir kültürel etkinlik organize edilmesi;  dışarıdan da desteklenen bir dayanışma komitesinin kurulması önerileri de işçiler tarafından olumlu karşılanarak, hayata geçirmek için çaba gösterileceği ifade edildi.

Sunumları, sendikacılık pratiği de olan deneyimli bir işçi tarafından yapılan toplantı oldukça eğitici ve verimli oldu.

BİR-KAR İşçi Komisyonu’nun, değişik vesilelerle eğitim amacı da güden bu tür toplantıları yapmaya devam edeceği belirtildi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt