Hindistan’da kır emekçilerinin protestoları sürüyor
Hindistan’da çoğunluğu tarım ambarı olarak bilinen Pencap’tan gelen on binlerce tarım işçisi ve kır emekçisi, üç tarım yasasına karşı 6 haftadır eylemde. Tarım emekçileri aynı zamanda gerici şoven Modi hükümetinin istifa etmesini de talep ediyor.
Yeni yasalarla asgari destek fiyatı kaldırılıyor, çiftçilerin ürünlerini süpermarket zincirlerinin de dahil olduğu açık pazarda satmaları gerekiyor. Böylece, fiyatları düşürebilme olanağına sahip gıda tekelleri karşısında küçük çiftçiler korumasız bırakılıyor.
Geçtiğimiz haftalarda hükümet ile militan çiftçi dernekleri temsilcileri arasında görüşmeler yapıldı. Ancak sonuç elde edilemezken, tarım emekçileri başkent Delhi çevresinde kurdukları kamplarını kaldırmıyorlar.
Kalküta’da öğretmenlerden eylem
Batı Bengal’in Kalküta kentindeki devlet okullarında 10.000’den fazla yardımcı öğretmen çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verilen sözlere uyulmasını talep ederek 5 Ocak’ta gösteri yaptı. Bir yıl önce, sabit bir gelir ve yardım alma hakkı elde etmek için mücadele eden öğretmenler 28 gün süren açlık grevi yapmışlardı.
BEML tekelinde grev
Hindistan’ın Kerala ve Karnataka eyaletlerinde bulunan BEML tekeline ait dokuz fabrikada 3 Ocak’ta binlerce işçi greve çıktı. Grev, merkezi hükümetin gruptaki daha fazla hisseyi satma planlarına yönelik gerçekleşti. Tekel; madencilik, nakliye ve inşaat için ağır ekipman üretiyor. Bunun yanında silahlanma, havacılık ve raylı araç yapımında da aktif.
Kamboçya’da kalıcı istihdam talebiyle grev
Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’de Y & W Garment tekstil fabrikasında geçtiğimiz hafta, 6 bin işçi süresiz sözleşme talep ederek greve gittiler. İşçiler grevin yanı sıra bir caddede blokaj eylemi de gerçekleştiriyor.
İşçilerin büyük bir çoğunluğu yıllardır bu fabrikada çalışıyor ve belirli süreli iş sözleşmesine sahipler. Ancak iş kanununa göre bir işçinin zincirleme çalışması ile ilgili sözleşmelerin iki yıl sonra sona ermesi gerekmesine rağmen, işçiler belirli süreli sözleşmelerle çalıştırılmaya devam ediyorlar.
Myanmar’da inşaat işçilerinden grev
19 Ocak Salı günü Myanmar’da Rangoon kentinde 2.000 inşaat işçisi, ücretlerinin zamanında ödenmesini talep ederek greve gitti. İnşaat işçilerinin maaş ödemelerinde aylardır gecikmeler ya da kesintiler yaşanıyordu. İşçiler şimdi hem ücretlerin ve ödeneklerinin ödenmesini talep ediyor, hem de ödenmemiş olanları. Kapitalistler sadece ustabaşlarına düzenli ödeme yaptı.
İnşaat işçileri daireler, oteller ve ofislerle büyük lüks proje inşa ediyor. BYMA Myanmar kapitalistleri paranın bu hafta ödeneceği sözünü verdi.
Fransa’da Sanofi işçileri grevde
Salı günü, Fransız ilaç şirketi Sanofi’nin çeşitli fabrikalarında tekelin işten çıkarma planlarına karşı bir günlük greve gidildi. Fransa’nın merkezinde, Covid-19 aşısının geliştirilmekte olduğu Marcy l’Etoile’deki araştırma ve geliştirme merkezinde 200 işçi greve gitti.
En büyük Fransız ilaç şirketi Sanofi, geçen yıl 1.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu.
ABD’de New York’ta toptancı pazarında grev
17 Ocak’ta New York’ta, Hunts Point Produce toptan satış halinde çalışan yaklaşık 1.400 işçi, saatte bir dolar daha fazla ücret talep ederek greve başladı. Toptan satış pazarı, New York’un yaklaşık yüzde 60’ına yiyecek sağlıyor. Şirket sadece 32 sentlik bir ücret artışı teklif etmişti. İşçiler ayrıca sağlık sigortası primlerinin arttırılmasını da talep ediyorlar. Bu, toptan satış halinde 35 yıldır yaşanan ilk grev.
Güney Kore’de çelik işçileri grevdeydi
13 Ocak Çarşamba günü, Güney Kore’deki beş Hyundai Steel fabrikasında yaklaşık 6.400 çelik işçisi, daha yüksek ücret ve ikramiye için 48 saatlik bir grev yaptı. Dangjin’deki üç yüksek fırında yalnızca 2.000 işçi çalışır durumda kaldı. Grevden önce aylar süren müzakereler yapılmıştı. Sendika, maaşların ayda yaklaşık 100 dolar arttırılmasını ve üç aylık maaş ikramiye ödenmesini talep ediyor. Hyundai Steel her şeyden önce temel ücret artışını reddediyor.
Sırbistan’da Fiat yan kuruluşunda grev
12 Ocak günü, Fiat’ın yan kuruluşu Magneti Marelli’deki işçiler Sırbistan’ın Kragujevac kentinde greve başladı. İşçiler, Fiat 500L için tampon üreten işçilerin ücretlerinin düşürülmek istenmesine karşı direniyorlar. Şirket, korona salgını bahanesiyle maaş kesintisini haklı çıkarmaya çalışıyor. Sendika, şirketin devlet sübvansiyonlarını topladığını ve krizin bedelini ise işçilere ödetmek istediğini söyleyerek kapitalistleri eleştiriyor.
Nepal’de parlamentonun dağılmasına karşı protestolar
Nepal’in başkenti Katmandu’da 22 Ocak Cuma günü on binlerce kişi parlamentonun feshedilmesine karşı gösteri yaptı.
Cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari, Komünist Parti’den Başbakan Khadga Prasad Sharma Oli’nin talebi üzerine Aralık ayında parlamentoyu feshederek ilkbaharda yapılacak yeni seçimlerin önünü açmıştı. Aralarında Maoist kanadın lideri Pushpa Kamal Dahal’ın da olduğu muhalifleri Oli’yi anayasayı çiğnemekle suçluyor.
Haiti’de hükümet karşıtı gösteriler
Uzunca bir süredir ekonomik krizle boğuşan Haiti’de yüzlerce kişi Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin istifası talebiyle protesto gösterileri düzenledi.
Başkent Port-au-Prince’te düzenlenen gösterilere polis saldırdı ve bazı göstericilerin plastik mermi ile yaralandığı belirtildi.
İnsan hakları örgütünün hazırladığı raporda, ülkede 16-30 Eylül 2019’da hükümet karşıtı protestolarda 17 kişinin öldüğü, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 187 kişinin yaralandığı kaydedilmişti. Ekim 2020’de hükümet karşıtı protestolarda polisin müdahalesi sonucu çok sayıda kişi yaralanmıştı.