Guatemala’nın başkenti Guatemala şehrinde, tarım işçileri örgütü Codeca’nın (Kırsal Kalkınma Komitesi) çağrısı ile binlerce tarım işçisi tekellerin doğal kaynakları yağmalamasına karşı gösteri yaptı.
Tarım işçileri örgütü, salgın nedeniyle kitlesel etkinliklerden kaçınacağını ilan etmiş olsa da üyeleri Ocak ayında protestoyu tekrar sokaklara taşımaya karar vermişti.
18 Şubat Perşembe sabahı erken saatlerde, başkentin dört noktasından parlamento binası önündeki mitinge “yıldız yürüyüşü” başladı. Polis, “salgınla mücadele” bahanesi ve sözde tedbirler nedeniyle Çarşamba günü otobüslerin şehre girişini engellemiş, uzun görüşmeler sonucunda sadece temsilci düzeyinde yürüyüşe katılıma izin vermişti. Buna rağmen protestolara yaklaşık 15.000 kişi katıldı.
“Salgında çokuluslu şirketler işlerine sorunsuz devam etti”
Codeca tarafından daha önce yapılan açıklamada “Hükümet salgın sırasında ‘evde kalmamızı’ emrederken, çokuluslu şirketler işlerine sorunsuz devam ettiler; maden, su, petrol, odun vb. üzerinde sömürülerini sürdürdüler, hem de halkın örgütlenme ve direnme fırsatının olmadığı koşullarda.” ifadeleriyle peşkeşe tepki göstermişti.
İşçilerin ana talebinin doğal kaynakların toplumsallaşması olduğu eylemde, enerji şirketlerinin Codeca üyelerine yönelik saldırıları da kınandı. Ülkede son birkaç yılda 19 kişi öldürülürken, davaların hiçbiri bugüne değin çözülmüş değil.
Codeca yıllardır ülkenin büyük bölümünde elektrik dağıtımının özelleştirilmesine ve buna bağlı yüksek fiyatlara karşı mücadele ediyor. Perşembe günü bu çerçevede bir yasa tasarısı sunuldu. Halkların Kurtuluşu İçin Sol Hareket (MLP) milletvekili Vicenta Jerónimo yasayı parlamentoya getirmek istiyor. Codeca yıllardır mücadelesini halk temsilcilikleri içinde sürdürüyor. Codeca, 2018’in sonunda MLP’yi “toplumsal hareketler için bir araç” olarak kurdu. 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dördüncü sırada gelmiş ve adayı Thelma Cabrera için yüzde 10’dan fazla oy almıştı.
İşçilerin eylemlerine karşı çıkan sermayedarların örgütü CACIF ise, protestoların duyurulmasına öfkeyle tepki gösterdi.
Codeca’nın kurucularından ve genel koordinatörü Mauro Vay Gonón, işverenler birliğinin sert açıklamasına sosyal medyadan yanıt vererek “Hükümet gösteri hakkımızı kısıtlarsa, tüm ülkeyi felç edeceğiz” dedi.
Protestoların ardından açıklama yapan Vay Gonón, “Başkentin merkezinde büyük, barışçıl bir gösteri yapmayı başardık. Çarşamba günü durdurulan topluluklardan otobüsler en azından gösteriye temsilci gönderebildi. Korona koruma önlemleri ile ilgili atıf, gösterimizi engellemek için bir bahaneydi” dedi.