Dünya işçi-emekçi eylemlerinden…

Dünyanın birçok ülkesinde işçi-emekçiler hakları, gelecekleri ve özgürlükleri için eylem ve grevler gerçekleştiriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Şubat 2021
  • 08:00

Bolivya’da sağlık emekçilerinden grev

Bolivya’da Santa Cruz bölgesinde sağlık çalışanları 9 Şubat Salı gününden başlayarak 48 saat süren bir grev yaptı. Sağlık emekçileri korona pandemisinde vaka sayısındaki dramatik artışı bastırmak için yetkililerden sıkı bir “kapanma” uygulamasını talep etti. Grev kapsamında yüzlerce gösteri düzenlenirken, sadece acil servisler açık kaldı.

Sri Lanka’da çay işçilerinden grev

Sri Lanka’daki çay tarlalarında çalışan yaklaşık 200.000 işçi, 1.000 rupilik (4,20 avro) temel bir günlük ücret için bir günlüğüne grev yaptı. En çok plantasyona sahip olan Nuwara Eliya bölgesindeki greve küçük üreticiler de katıldı. Greve öğretmenler ve ulaşım çalışanları da destek verdi. Plantasyon sahipleri sadece hasat edilen çay miktarının artması durumunda 1.000 rupi ödemeyi kabul ediyor. Bunun öncesinde 3 Şubat’ta daha sınırlı bir katılımla blokaj eylemi yapan işçiler çayın Colombo limanına taşınmasını engelledi. Tarım işçileri bu taleplerini 5 yıldır yineliyorlar.

Sudan’da açlık protestoları

Sudan’ın çeşitli şehirlerinde “ekmek kıtlığı”, temel gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış geçtiğimiz hafta yaygın protestolara konu oldu. Port Sudan’da 9 Şubat’ta günü binlerce öğrenci sokaklara çıktı ve uygun fiyatlı ekmek için yerel kurumların önünde gösteri yaptı. El Obeid, El Rahad ve Nyala gibi çeşitli şehirlerde yağmalamalar yaşanırken, kimi pazarların zorla kapatıldığı bildirildi. Yetkililerse “mülkleri korumak zorunda olduklarını” açıkladı.

Amerika’da Boston Üniversitesi’nde protesto

Boston Üniversitesi’nde cinsel saldırı ve şiddete karşı 600 öğrenci posterlerle gösteri yaptı. 8 Şubat Pazartesi gecesi yapılan eylemde öğrenciler, üniversite yönetiminden daha fazla kararlılık talep etti. Eylemin sona ermesinden sonra kampüste toplanan protestocular, tebeşirle “Üniversitemizin cinsel şiddet sorunu var” yazdı. Protesto, “Campus Survivors” (Kambüste hayatta kalanlar) grubu tarafından düzenlendi.

Hindistan’da çelik işçileri özelleştirmeye karşı

Hindistan’ın Andhra Pradesh eyaletindeki Visakhapatnam çelik fabrikasında çalışan 1.000’e yakın işçi, Modi hükümetinin kamu işletmesi olan şirketi özelleştirme planlarına karşı gösteri yaptı. Modi yönetimi, Güney Koreli çelik grubu POSCO ile geçen yıl işbirliği içinde olduklarını açıklamıştı. Kamu tekelinin 17.000 kadrolu çalışanı ve 16.000 sözleşmeli işçisi bulunduğu belirtiliyor.

Çad’da Deby yönetimine karşı protestolar

Orta Afrika ülkesi Çad’da devlet başkanı İdris Déby’nin yeniden aday olmasına karşı ülke çapında gösteriler yapıldı. Déby, Nisan ayında 6. dönem devlet başkanlığı için aday olacağını açıklamıştı. Başkent N’Djamena’da göstericiler lastikleri ateşe vererek “Altıncı döneme hayır!”, “Git, Déby!” gibi sloganlar haykırırken, polis eylemlere göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Déby, 2018 yılında yeni bir anayasa uygulamaya koymuş, bu anayasa devlet başkanlığı süresine yeniden sınırlama getirmiş, ancak kendi başkanlığının 2033’e kadar sürmesinin önünü açmıştı. 1990 yılında darbeyle iktidara gelen İdris Deby, bölgedeki dinci-gerici çetelerin tehditlerini Fransa ve ABD başta olmak üzere yabancı güçlerle olan bağlarını pekiştirmek için kullanıyor. Cihatçı Beko Haram çetesinin Çad Gölü havzasındaki saldırılarında şimdiye kadar binlerce kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Tunus’ta polis şiddetine karşı protestolar

Tunus’un polis şiddetine karşı protestolar dinmiyor. Geçtiğimiz haftalarda da kitleler sokaklara çıkarken, devletin resmi haber ajansı TAP, son aylarda mitinglerde “keyfi tutuklamalar” yaşandığını belirtiyor. İçişleri Bakanlığı’na göre ülkede süren protestolarda yaklaşık 1000 kişi tutuklandı. 6 Şubat 2013’te evinin önünde kurşunlanarak öldürülen sol muhalif siyasetçi Chokri Belaïd de geçtiğimiz haftalarda düzenlenen protestolarda anılmıştı.

Şili’de polis cinayetine karşı isyan

Şili’de polisin bir sokak sanatçısını vurarak öldürmesinin ardından ülkenin güneyinde isyan çıktı. 5 Şubat Cuma günü bir polis, Panguipulli şehrinin merkezindeki bir kavşakta polis kontrolünde bir jonglörü vurarak öldürmüştü. Polis cinayetine karşı kitleler bir kez daha sokağa döküldü. Eylemlerde, devlet kurumlarının hasar gördüğü, birçoğunun ateşe verildiği bildirildi. Polis biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Haiti’de genel grev

Yolsuzluk, rüşvet, yoksulluk ve şiddet batağında yüzen Haiti’de sendikaların çağrısı üzerine Şubat ayının başında başlayan genel grev kamusal yaşamın durmasına sebep oldu. Birçok kentte gerçekleşen greve 4 sendika çağrı yaptı. Hafta başında önce birçok şehirde hayat büyük ölçüde felç oldu. Başkentte sadece birkaç dükkan açıldı. Toplu taşıma kesintiye uğradı. Cap Haitien (kuzey) ve Les Cayes (güney) gibi diğer şehirlerde de greve destek büyüktü.

Ulaşım sendikaları, okullar, şirketler ve endüstride ilerleyen günlerde iş bırakma eylemini sürdürdü. Mağazalar ve pazarlar kapalı kaldı. 25 Ocak’ta da binlerce öğrenci artan çete suçları ve şiddete karşı protesto için sokağa çıkmıştı. Göstericiler hükümetin toplumsal barışı yeniden tesis etmek için önlemler alması çağrısı yaptılar.

Brezilya’da grev

Brezilya’nın sanayi kenti Sao Bernardo’daki otomotiv tedarikçisi Arteb’de çalışan işçiler, ocak ayının son haftasında 200 arkadaşlarının işten çıkarılmasına yanıt olarak greve gittiler. Şirket, diğerlerinin yanı sıra Ford için far üretiyor ve 870 işçiyi istihdam ediyor. Bu işçilerin yarısı işten çıkarılma ile karşı karşıya bulunuyor. İşten çıkarmalar, Ford’un Brezilya’daki tüm fabrikalarını kapatma kararının sonucunda gerçekleşecek.

ABD’de Ohio’da otomobil tedarikçisi Borger’da grev

ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Norwalk’ta otomotiv tedarikçisi Borger’de çalışan 170 işçi, Workers United sendikasının temsilcileri olarak tanınması için greve gitti. Borger kapitalisti işçilerin bu talebini reddediyor. İşçiler aynı şekilde düşük ücretlerden ve kötü çalışma koşullarından şikayet ediyorlar. İşyerinde cinsel taciz sıkça yaşanan bir durum. Burger bir Alman tekeli ve ABD’deki fabrikasında General Motors, Ford, Volvo, BMW ve Tesla’ya parça üretiliyor.

Netanyahu’ya karşı protestolar dinmiyor

İsrail’de 30 Ocak’ta binlerce kişi sokağa çıkarak Başbakan Netanyahu’nun istifasını talep etti. En büyük gösteriler yine Kudüs’teydi. Bu, yolsuzluğa, dolandırıcılığa ve ayrıca hükümetin korona politikasına karşı gerçekleşen 32. protesto gösterisiydi. Kudüs’teki gösteriye saldıran polis göstericilere karşı ilk kez tazyikli su kullandı. Tel Aviv’de göstericiler yüksek ölü sayısını protesto ettiler ve bir soruşturma komisyonu kurulması talebini yükselttiler.

Lübnan’da açlık protestoları

Lübnan’da açlığa, yoksulluğa ve yönetimdeki yolsuzluklara karşı protestolar devam ediyor. Yiyecek tedarikinin olmaması nedeniyle bir hafta süren 24 saatlik sokağa çıkma yasağı, öfkeyi sokağa taşırdı. Özellikle ülkenin kuzeyindeki Trablus şehrinde gerçekleşen eylemleri bastırmak için rejim sert saldırılarda bulundu. Şubat ayı başlarında yüzlerce kişinin yaralandığı gösterilerde en az bir kişi de yaşamını yitirdi.