Dünyadan eylemler

İspanya'da okulların açılmasına karşı öğretmenler grev ilan etti. Ürdün'de ise öğretmenlerin protestolarında yüzlerce kişi gözaltına alındı. Guatemala'da emekçiler hükümetin yolsuzluklarına ve pandemi politikalarına karşı sokaktaydı. Meksika'da Ayotzinapa'da 43 öğrencinin kaybedilişinin 6. yıldönümü için kampanya yürütülüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ağustos 2020
  • 08:00
Filistin

Filistin

Filistin

Filistin

Guatemala

Guatemala

Madrid: Arşiv

Madrid: Arşiv

Meksika: Arşiv

Meksika: Arşiv

Ürdün

Ürdün

Madrid’de okulların açılmasına karşı grev ilanı

Avrupa'da en fazla koronavirüs (Covid-19) vakasının tespit edildiği ülke olan İspanya'da öğretmenler yeni eğitim dönemi için okullarda koronavirüsten korunmak için yeterli önlemin alınmaması nedeniyle greve gitme kararı aldı.

Başkent Madrid'de yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğretmenlerin bağlı bulunduğu 4 büyük sendikanın açıklamasında, koronavirüse karşı okullarda yeterli önlem alınmadığı ve bu koşullarda eğitime başlamanın insan sağlığını tehlikeye atacağı ifade edildi. Açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının başladığı 4 Eylül'de kreş, 8 Eylül'de ilkokul, 9 Eylül'de orta-lise öğretmenleri ve 10 Eylül'de tüm devlet okullarında ve her eğitim kademesinde greve gidileceği duyuruldu.

Sendikaların talepleri arasında sosyal mesafenin garanti edilmesi için sınıflardaki öğrenci sayısının düşürülmesi ve gruplara ayrılması, öğretmen sayılarının arttırılması, temizlik ve güvenlik personeli sayısının çoğaltılması, her okula bir hemşire görevlendirilmesi ve dijital eğitime kaynak aktarılması bulunuyor.

İşçi Komisyonları Sendikası ise, salgınla mücadelede eğitim emekçilerini kendi kaderlerine terk eden Madrid Özerk Yönetimi’nin 9 Temmuz’da çıkardığı Covid-19’a karşı önlemleri içeren yönetmeliğine dava açmak için mahkemeye başvurdu.

İspanya'da dün açıklanan son verilere göre 386 bin 54 vaka bulunurken, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı da 28 bin 838’e ulaştı.

Meksika’da kaybedilen 43 öğrenci anılıyor

Meksika’da Ayotzinapa'da öğretmen okulunda okuyan 43 öğrencinin devlet güçleri ve onların paramiliter çeteleri tarafından kaybedilişlerinin 6. yıldönümünde çeşitli insan hakları örgütleri “43 için 43 gün” kampanyası başlattı. Bu kampanya, öğrencilerin kaybedilişinin yıldönümü olan 26 Eylül'e kadar sürecek.

Söz konusu kampanya 43 öğretmen adayı öğrencinin kaybedilişinin birinci yıldönümünden beri yürütülüyor. Gösterileri insan hakları merkezleri örgütlüyor. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde diğer kuruluşların da destek verdiği gösterilerin amacı 43 öğrencinin aranması, sorumluların bulunması ve cezalandırılması taleplerinde ailelere destek olmak.

Bu yıl kampanya “Ay6tzinapa: Gerçeğe doğru” sloganıyla yürütülüyor. Sembol olarak deniz salyangozu şeklinde bir sarmal seçildi. İçe doğru, merkezi dönüş, gerçeğe yaklaşımı ve gerçeğin bilgisini temsil ederken, dışa doğru dönüş ise olası etkilerini sembolize ediyor. ‘6’ rakamı katliamın 6. yıldönümünü temsil ediyor.

Kampanya videolar, yazılar, podcastler ve müzik aracılığıyla yürütülüyor ve 43 öğrenciyi vazgeçmeden arayanların talepleri dile getiriliyor. “Marchando con letras” kolektifinden gazeteciler, kaybolan 43 kişiyi anacak ve onları arayanlar açısından kaybolan öğrencilerin yaşamlarına ışık tutan “La travesía de las tortugas” kitabından parçalar okunacak.

Ayotzinapa davasında, son aylarda hareketlenme yaşandı. Bağımsız uzmanlar grubu (Grupo Interdisciplinario de Expertos Independientes, GIEI) çalışmalarına yeniden başladı ve çok sayıda tutuklama emri alındı.

Kayıp gençlerden biri insan kalıntılarının araştırılması üzerine teşhis edildi. Ancak bunlar, eski Başkan Enrique Peña Nieto'ya göre, öğrencilerin kartel üyeleri tarafından öldürüldüğü Cocula depolama sahasından çok uzakta bulundu.

Kısa bir süre önce görevdeki devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador, soruşturmanın son durumu hakkında bilgilendirmek için, kaybedilen 43 öğrencinin aileleriyle görüşme yaptı ve davayla daha fazla ilgileneceği vaadinde bulundu.

Ürdün’de öğretmenlere gözaltı saldırısı

Ürdün’de eğitim emekçilerine saldırılar sürüyor. 100 binden fazla üyesi bulunan Öğretmenler Sendikası’nın kapatılmasını protesto eden, hakları için sokağa çıkan yaklaşık bin öğretmen gözaltına alındı.

Öğretmenler Sendikası, zamlar ve özlük hakları konusunda hükümetle uzlaşmaya varamamış ve Ekim ayında greve gitmişti. Koronavirüs salgınıyla mücadele yasası uyarınca Mayıs’ta öğretmenlere maaş zammı ödemeleri durdurulmuş, buna karşı sokağa çıkan sendika da Temmuz ayında kapatılmıştı.

Filistin halkı ihanet anlaşmasına karşı sokaktaydı

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında, ABD aracılığıyla varılan “normalleşme” anlaşmasının üzerinden bir hafta geçti. Filistin halkı anlaşmayı protesto ederek, 19 Ağustos Çarşamba günü Gazze'de sokağa çıktı.

İhanet anlaşmasında rol oynayan politikacıların posterlerini ayaklar altına alan göstericiler “Normalleşme Kudüs ve Filistin'e ihanettir” şiarını haykırdı. Eylemde ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın siyonist işgali derinleştirme planı “Yüzyılın Anlaşması”nı Filistin halkının reddettiği vurgusu yapıldı.

Guatemala’da hükümete karşı protestolar: “Milyonlar nerede?”

Guatemala'nın başkentindeki Plaza de la Consitución'da geçen 15 Ağustos Cumartesi günü hükümet protesto edildi. Korona kriziyle ilgili politikaların yanı sıra, Başkan Alejandro Giammattei'nin baskıcı rejimi ve yolsuzluğu protesto edildi. Göstericiler, cumhurbaşkanının istifasını ve vadedilen fonların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını talep etti.

Protestoya yolsuzluğa karşı kampanya yürüten çeşitli sosyal örgütler çağrı yaptı. Göstericiler, Giammattei ve Başsavcı Consuelo Porras'ın istifasını istedi ve korona salgını nedeniyle vaat edilen 20 milyon Quetzales'in nereye gittiğini sordu.

Başsavcı Porras'a yönelik eleştiriler, esas olarak Yüksek Mahkeme yargıçlarının seçilmesindeki rolüyle ilgili. Anayasa Mahkemesi, Kongre'nin aday gösterme sürecini askıya almış ve açık yolsuzluk davası olan kişilerin seçilmemesine karar vermişti. Ancak daha sonra Başsavcı Porras, anayasa mahkemesinin iptaline rağmen, buna uymaktan ve dokunulmazlıkların kaldırılması işlemlerinin sürdüğü milletvekillerini soruşturmaktan kaçındı.

Ülkede koronavirüs krizini yönetme konusunda Giammattei yönetimine güven giderek azaldı, Nisan'da yüzde 83'ten Temmuz'da yüzde 49'a düştü. Nüfusun büyük bir kısmı, Covid-19 vaka ve ölüm sayılarıyla ilgili devletin resmi verilerine giderek daha az inanıyor. Kamuoyu yoklamalarından yansıyanlara göre, vadedilen 20 milyonluk fonun yoksul ve ihtiyacı olan halka neredeyse hiç ulaşmaması, hükümetin koronavirüs verilerine duyulan güvensizlik, hükümete olan güvenin çökmesinde etkili oldu.