Koronavirüs salgınının tetiklediği sosyal ve sağlık sorunları dünya çapında büyümeye devam ediyor. UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verileri okulların açılmasıyla beraber bu sorunun okullardaki yansımasını gözler önüne serdi.
Dünyanın dört bir yanında okullar, Covid-19 nedeniyle aylarca kapalı tutulmuştu. Şimdi yeniden açılmış oldu, halen kapalı olan yerlerde de açılmaya çalışılıyor. Presseportal.de’nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bir raporla sunduğu son veriler, birçok okulun etkili hijyen koşullarından yoksun olduğunu göstermektedir. Geçen yıl, dünya çapındaki okulların yüzde 43’ünün hijyen imkanları yoktu.
UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, "Dünyada, Covid-19 salgınının patlak vermesinden bu yana okulların kapanması çocukların eğitimi ve refahı için eşi görülmemiş bir zorluk oluşturdu" dedi ve “Çocukların eğitimi en önemli önceliktir. Bu, okulların el hijyenine, temiz içme suyuna ve güvenli sanitasyona erişim ile güvenli koşullarda yeniden açılmasını sağlamak anlamına geliyor. " açıklamasında bulundu.
Rapora göre, okullardaki 818 milyon çocuk temel el yıkama hizmetlerinden bile yoksun bulunuyor. Bu durum Covid-19 ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Durumdan etkilenen çocukların üçte birinden fazlası (295 milyon) Sahra altı Afrika’da bulunuyor. En az gelişmiş ülkelerde, 10 okuldan 7’si temel el yıkama olanaklarından, okulların yarısı ise temel su ve sanitasyonundan yoksundur.
Rapor, Covid-19’un yayılmasını kontrol altına almak isteyen hükümetlerin, ilgili sosyal ve ekonomik etkiye karşı temas kısıtlamaları ve okul kapanmaları gibi gerekli halk sağlığı önlemlerini alması gerektiğini vurguluyor. Raporda, uzun süreli okul kapanışlarının çocuk güvenliği, sağlığı ve öğrenimi üzerindeki olumsuz sonuçlarına da işaret ediliyor
Okullar da dahil olmak üzere her yerde ve her durumda etkili enfeksiyon önlemleri için suya, sanitasyona ve hijyene erişimin çok önemli olduğunu belirten DSÖ Genel Müdürü. "Küresel Covid-19 salgını sırasında okulların güvenli bir şekilde yeniden açılması ve işletilmesi için bu, temel önemde olmalıdır." açıklamasında bulundu.
Raporun diğer sonuçları
- Okullarında güvenli bir şekilde ellerini yıkayamayan 818 milyon çocuktan 355 milyon çocuk, su sağlayan ancak sabun içermeyen okullarda öğrenime devam etti. Kalan 462 milyon çocuk, okullara sabun ve su olmadan devam etti.
- Covid-19 sonucunda insani kriz riskinin en yüksek olduğu 60 ülkede salgının başlangıcında ellerini güvenle yıkayamayan 4 çocuktan 3’ü okula gidiyordu. Bu ülkelerdeki çocukların yarısının okullarında su kaynağı yoktu ve yarısından fazlasının sıhhi tesislere erişim imkanı bulunmuyordu.
- Dünyadaki her üç okuldan birinin içme suyuna erişimi kısıtlıydı veya hiç yoktu
- 698 milyon çocuğun okullarındaki temel sıhhi tesislere erişimi yoktu.
Rapor, koronavirüs enfeksiyonunu önlemek ve okullarda enfeksiyon riskini daha iyi kontrol etmek için gerekli önlemleri belirtiyor. Bunlar, UNESCO, UNICEF, WFP ve Dünya Bankası tarafından okulların yeniden açılması için yayınlanan yönergelere dayanmaktadır. Okulların güvenli bir şekilde yeniden açılması için hazırlıklarda federal eyaletler ve belediyeler için pratik tavsiyeler bulunuyor. Bu, hijyen önlemleri, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, düzenli temizlik ve dezenfeksiyonun yanı sıra temiz su temini, sabunlu el yıkama istasyonları ve güvenli tuvaletlerle ilgili talimatları içeriyor.
Rapor, sorunları saptayıp alınması gereken önlemleri sıralıyor. Ancak bunun hangi kaynaklarla yapılacağına değinmiyor. Görünen o ki, yüz milyonlarca çocuk yine ellerini yıkabileceği su ve sabundan yoksun bir şekilde eğitim görmeye devam edecek.