Derinleşen sefalet serveti büyütüyor

Madalyonun iki yüzü gibi, büyüyen servet kapitalistlerin ellerinde toplanırken, sefalet ise işçilerin ve yoksulların hanelerine yazılıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Ocak 2024
  • 16:30

Deka-Bank'ın yaptığı hesaplamalara göre, Alman hisse senedi endeksi Dax40'da hisse senetleri pazarlanan Almanya'nın 40 büyük tekeli, 2023 yılında hissedarlarına toplam 54,6 milyar Euro kar ödemesi yapacak. Bu rakam, 2022 yılındaki 53 milyarı aşan yeni bir rekordur. 26 şirketin hisse başına temettü ödemelerinde bir önceki yıla göre artışlar görülürken, sadece Bayer, BMW ve Fresenius şirketlerinin temettü ödemelerinde düşüş görüldü.

Banka, 2024 yılı için temettü ödemelerinin 58,5 milyar Euro’ya ulaşacağını tahmin ediyor.

"Deka-Bank sermaye piyasası uzmanı" Joachim Schallmayer'in Wertpapierhaus der Sparkassen tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre, “Dax40 şirketleri kendilerini zorlu yerel görünümden ayıracak, küresel büyüme görünümünden faydalanacak ve karlarını yeniden artıracaklar.” DZ Bank'ın açıklamasına göre ise, "2023 yılında hisse fiyatlarındaki artışlar özel finansal varlıklarda yaklaşık 200 milyar Euro’luk bir değer artışına yol açacak".

Almanya'daki az sayıda asalağın elinde toplanan bu servet, yüzde altı oranında büyüyerek 7.9 trilyon Euro’ya ulaşmış bulunuyor.

Kapitalist tekelerin servetlerindeki devasa artışa rağmen ücretlerde enflasyon oranında bir ücret atışına bile karşı çıkıyorlar. Sendika bürokratlarının da desteğini alarak TİS görüşmelerinde küstahça bir tutum alıyorlar. Önerdikleri şey enflasyon altında kalan bir ücret ve bir defaya mahsus sembolik ödeme yapmak.

Sosyal Demokrat-Yeşil-Liberal koalisyon hükümeti işsizlerin gösterilen (önceki kazancından daha düşük ücret, uzun çalışma koşulları, vardiyadan dolayı çocukların evde yalnız kalması, taşeron firma veya ulaşım zorlukları gibi nedenlerle de olsa) işleri üç kez kabul etmemeleri durumunda iki ay boyunca hiçbir ödeme yapmamakla tehdit ediyor.

“Sosyal Demokrat” Çalışma Bakanı Hubertus Heil, bu uygulama ile hükümetin yasa zoruyla yılda yaklaşık 170 milyon Euro’luk tasarruf yapacağını söylüyor. Ancak esas derdi büyük kapitalist tekellere ucuz işgücü hizmeti sunmaktır.

Madalyonun iki yüzü gibi, büyüyen servet kapitalistlerin ellerinde toplanırken, sefalet ise işçilerin ve yoksulların hanelerine yazılıyor.