“Sefalete mahkûm edenlere karşı işgal, grev, direniş!”

İşçi Emekçi Birliği (İEB) asgari ücrete yapılan sefalet zammına karşı gerçekleştirdiği eylemde işçilere “Bizlere açlık ücretini dayatanlara karşı her yol ve araçla direnmek meşrudur ve tek seçeneğimizdir” diye seslendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2023
  • 20:35

İşçi Emekçi Birliği (İEB) asgari ücrete yapılan sefalet zammına karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı.

“Sefalete mahkûm edenlere karşı işgal, grev, direniş!” şiarıyla gerçekleştirilen eylemde yapılan konuşmada ücretlere zam gelmeden marketteki ürünlerin etiket değişikliği için market çalışanlarını mesaiye kaldığı belirtildi.

“Bu oyunu bir kez daha kabul etmeyelim!”

Aralarında BDSP, TOMİS ve DEV TEKSTİL’in de olduğu bileşen adına okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Kapalı kapılar ardında bir araya gelen sermaye temsilcileri, işçi ve emekçilere reva gördükleri sefalet ücretini bir lütuf gibi duyurdular. Oysa asgari ücret belirlenirken işçi ve emekçilere hiçbir söz hakkı tanınmamıştır. Sözde işçileri temsilen görüşmelere katılan TÜRK-İŞ başkanı ve bürokratları işçileri bir kez daha patronların insafına terk etmiştir. Bu oyunu bir kez daha kabul etmeyelim!”

İşçi ve emekçilerin içinde bulunduğu yaşam koşullarının aktarıldığı açıklamada “Asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu bizi temsil etmiyor. Birilerinin bizim adımıza karar vermesine, bizleri sefalete mahkûm etmesine izin vermeyelim, geleceğimize sahip çıkalım” denildi.

İşçi ve emekçilerin gücünü ortaya koymadıkça sefalete mahkûm edileceğine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Bizler hayatı bilfiil yaratanlarız. İnsanlığın sahip olduğu tüm zenginliği üretenler; oturduğumuz binaları inşa edenler, sağlık, eğitim, altyapı ve daha nice hizmeti sağlayanlar bizleriz. Bizler hayatın her alanındayız. Gücümüz işte buradan gelmektedir. Öyleyse gücümüzü ortaya koymak, sözümüzü, taleplerimizi ortaklaştırarak büyütmek hiç de zor değil.

İşyerlerimizden başlayarak sokaklara, meydanlara işçi sınıfının sözünü taşıyalım! Bizlere açlık ücretini dayatanlara karşı her yol ve araçla direnmek meşrudur ve tek seçeneğimizdir. “İşgal, grev, direniş” şiarıyla hayatın her alanını bir direniş alanına çevirmek, kaderimizi elimize almak mümkün. Çağrımız tüm işçi ve emekçileredir; insanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelelim, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütelim!”

Eylem boyunca “Asgari değil insanca yaşam”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul