Cenevre Havalimanı’nda grev sona erdi

Cenevre Havalimanı'nda “havaalanı denetleme hakiminin” devreye girmesiyle, Kamu Hizmetleri Birliği Sendikası (SSP) ile yönetim arasında geçici anlaşma sağlanarak grev sonlandırıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Temmuz 2023
  • 08:00

Cenevre Havalimanı'nda “havaalanı denetleme hakiminin” devreye girmesiyle birlikte Kamu Hizmetleri Birliği Sendikası (SSP) ile yönetim arasında geçici anlaşma sağlanarak grev sonlandırıldı. Anlaşmaya göre, 2024’de uygulanması gereken yeni ücret politikası bir sene ertelenerek 2025’ten itibaren geçerli olacak. SSP Sendikası'nın açıklamasına göre de Eylül ayından itibaren havalimanı yönetimi ve “bağımsız arabulucu” ile yeni ücret politikalarının uygulanması için yeni anlaşmalar imzalanacak.

28 Haziran sabah 06.00 ila 10.00 arası için planlanan grev, havalimanı yönetiminin taleplere karşılık verme konusunda ağır davranması, müdürün gelip ayak üstü işçileri ikna etme çabaları ve net bir cevap vermemelerinden dolayı fiilen saat 15.00’e kadar sürdü. 12.30’da arabuluculuk için Cenevre Havalimanı Finans ve Denetleme Hakimi ve aynı zamanda Cenevre Eyalet Meclisi Üyesi Nathalie Fontanet sendika ile bir görüşme gerçekleştirdi. Hakim ile sendika arasında varılan anlaşma, hakim tarafından yönetim ve idari konseye aktarıldı ve talepler kabul edildi. Sendikanın talepleri kabul edilince, grev saat 17.00 itibariyle sona erdirildi.

Anlaşmayı değerlendiren Nathalie Fontanet, tarafların anlaşmasının İsviçre’de sosyal ortaklık olduğunu kanıtladığını iddia etti ve “Sorunların patron ile çalışanlar arasında bir masa etrafında çözüldüğünü” söyledi.

Grev sonrasında açıklama yapan sendika sekreteri Jamshid Pouranpir ise şunları dedi:

“Ya talebimiz onay görecekti ve böylece grev sona erecekti ya da kabul görmeyecekti ve o zaman grev sürdürülecekti. Sürpriz olmadan, krizin boyutundan kaynaklı, çözüm kabul edildi.”

Pouranpir, kazanımla sonuçlanan grevi şu ifadelerle değerlendirdi:

“Grevin getirisi olduğunu görüyoruz. Bir şeyler elde etmek için grevin çok güçlü bir araç olduğunu görüyoruz. Belleklerde kalması gereken, İsviçre’deki işçi ve emekçilere örnek teşkil etmesi gereken bir grevdi.”

Kızıl Bayrak / İsviçre