Brezilya’da Alman otomobil şirketi VW'ye (Volkswagen) yüzlerce vakada sistematik insan hakları ihlalleri, emeğin kölece sömürülmesi ve Amazon'daki bir sığır çiftliğinde insan kaçakçılığı yapmasından dolayı dava açıldı. NDR, SWR ve Süddeutsche Zeitung’de yer alan haberlerde, “VW’nin bu nedenle haziran ayı ortasında Brezilya'da hukuk karşısında hesap vermesi gerekiyor” denildi.
VW’nin dönemin Brezilya sorumlusu Friedrich Brügger, daha önce bu davada yargılandığını ve beraat ettiğini iddia ediyor. İsviçre’nin bir dağ köyünde yaşayan 84 yaşındaki Brügger, kendi şahsında VW’ye yönelik tüm suçlamaları reddediyor.
Alman otomobil şirketi VW’nin Brezilya'da işlettiği bir çiftlikte çalışanlara insanlık dışı muamele yapıldığı ve sistematik şekilde hak ihlalinde bulunulduğu iddialar arasında.
İthamlar arasında cinayet, taciz ve tecavüz de var
Brezilya'da 1964-1985 yılları arasında iktidardaki askeri faşist rejim, VW’ye ‘cazip’ teklifler yaparak Brezilya’da et işine girmesini önermişti. Böylece Amazon ormanları et çiftliğine alan açmak için kırımdan geçirildi. Çiftliğe alan açmak için 139 bin hektarlık ormanlık alanda ağaçlar kesildi. Çiftliğin inşasında, ağaçların kesilmesinde ve bölgenin çiftliğe uygun hale getirilmesi için civar köylerden işçiler sözleşmesiz ve her türlü güvenceden yoksun olarak çalıştırıldı. Amazon ormanlarında yaşayan yerliler ise türlü vaatlerle kandırılarak, çiftlik inşasında çalışmaya getirildi. Burada kölece koşullar altında çalıştırılan yerliler yüksek oranda borçlandırılarak zorla çalıştırıldılar. Kölelik koşullarından kaçıp kurtulmak isteyenlerin aileleri, taciz ve tecavüzde dahil, her türlü haksızlığa maruz kaldılar.
VW şirketi hakkında, 1974-1986'da Amazon ormanlarındaki bir arazide işlettiği büyükbaş hayvan çiftliğindeki işçileri insanlık dışı koşullarda çalıştırdığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.
VW’ye karşı yürütülen soruşturmanın baş savcısı Rafael Garcia, "Kaçmaya çalışan işçiler dövüldü, ağaçlara bağlandı ve günlerce bu halde bırakıldı" dedi. Savcının “Çalışanlar VW çiftliğine ‘kârlı iş imkanı’ vaatleriyle kandırılarak getirildi. Daha sonra da insanlık dışı koşullar altında çalıştırıldılar” iddiası delillerle destekleniyor. Savcı iddialarla ilgili bilgileri rahip Ricardo Rezende Figueira’nın araştırmalarına dayandırdı. Rahip, çiftlikte çalışan işçilerin anlattıklarını belgeleyerek resmi mercilerle paylaştıktan sonra soruşturma başlatılmıştı.
"Bu bir modern kölelikti" diyen savcının iddialara arasında, “işçiler haftada 7 gün boyunca günde 10 saat çalıştırıldı ve maaşlarını alamadıkları” da yer alıyor. İddianamede, "İşçilerden biri kaçmaya çalıştı fakat silahlı kişiler onu yakaladı. Ceza olarak da eşini kaçırıp tecavüz ettiler. Kaçmaya çalışan bir başka işçiyse bacağından vuruldu. Diğer bir işçi de çıplak halde, elleri ve ayakları bağlanmış şekilde bırakıldı" deniyor.
Savcıların, “14 Haziran'da VW yetkililerini bir ‘uzlaşma anlaşmasını’ görüşmek için ülkeye davet ettikleri” bildirildi.
“Kan parası” ile yine aklanacak!
Yine diyoruz; çünkü İkinci Dünya Savaşı’nda işlediği suçlarla da bilinen Alman otomobil tekeli VW, Brezilya’da daha öncede cüzi bir “kan parası” ödeyerek işlediği suçlardan kurtulmuştu.
VW, Brezilya'da askeri faşist rejimin gizli polis teşkilatı ile iş birliği yapmış, solcu işçilerin ve sendikacıların yakalanıp işkence görmesine ve bazılarının öldürülmesine neden olmuştu.
VW tekeli bu nedenle 2020 yılında bir “uzlaşma anlaşması” çerçevesinde 36 milyon Brezilya Reali (yaklaşık 18 milyon avro) tazminat “ödemeyi kabul ederek” işlediği suçtan kurtulmuştu.
Ve anlaşılan o ki, yine öyle olacak.