“Brexit sonrası” için anlaşmaya varıldı

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasında Brexit sonrası süreç için ticaret anlaşmasına varıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Aralık 2020
  • 23:59

Brexit sonrası süreç için, aylardır devam eden müzakerelerde Avrupa Birliği (AB) ile Birleşik Krallık arasında anlaşmaya varıldı. 

Taraflar arasındaki ticari ilişkilerin, Brexit sürecinin sona ereceği 31 Aralık’tan itibaren nasıl seyredeceği bu anlaşmayla belirlenmiş oldu.

Anlaşmanın ardından taraflar iyimser açıklamalar yaptı. AB liderleri İngiltere’nin “önemli ve güvenli” bir partner olduğuna işaret ederken, İngiltere’den de AB’nin “dost, müttefik ve önemli bir pazar” olacağı vurgusu geldi. Birleşik Krallık parlamentosunda önümüzdeki günlerde görüşülecek anlaşmanın 1 Ocak'ta yürürlüğe girmiş olması temennileri sunuldu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, “adil ve dengeli” olarak nitelediği anlaşmayı “sağlam bir temel atıldı” diye yorumladı. Anlaşmanın her iki taraftaki işletmeler ve şirketler için adil bir rekabet ortamını garantilediğini ve Birlik'in önem verdiği iklim, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda işbirliğini de öngördüğünü kaydetti. Komisyon Başkanı von der Leyen, İngiltere'nin güvenilir bir partner olmaya devam ettiğini de belirtti. Birlik'ten çıkması yönünde karar verilen referandumun üzerinden dört yıldan fazla zaman geçtiğini de hatırlatan von der Leyen, bundan sonra Brexit'i geride bırakıp geleceğe bakmak gerektiğini de söyledi.

Birlik'in dönem başkanlığını yürüten Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel de anlaşmayı "tarihi öneme sahip" olarak niteledi. Merkel "Bu anlaşma ilişkilerimizde yeni bir dönem için temel oluşturuyor. İngiltere AB üyesi olmadan da Almanya ve AB için önemli bir partnerdir" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Papa seçimi sürecinin tamamlanmasını sembolize eden dumana da gönderme yaparak "Beyaz duman göründü, ancak anlaşmada her şey tamamlanmış değil. Dönem başkanı olarak 1 Ocak 2021'de geçici olarak yürürlüğe girmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da anlaşmayı "iyi bir anlaşma" olarak niteledi ve ülkesinin Avrupa için bir dost, müttefik ve önemli bir pazar kalacağı garantisini verdi. İngiltere parlamentosunun ticaret anlaşmasını 30 Aralık'ta oylaması bekleniyor.