Brexit görüşmelerinde hâlâ anlaşma yok

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasıyla birlikte geçiş süreci için görüşmeler devam ediyor ancak anlaşmaya göre yıl sonuna kadar tamamlanması gereken görüşmelerde taraflar arasında anlaşmazlık sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ağustos 2020
  • 12:45

Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Brexit müzakerelerinin yedinci turu dün (21 Ağustos) Brüksel’de yapıldı. AB ve Birleşik Krallık’ın baş müzakerecileri, Brüksel’de yapılan yedinci tur müzakerelerin sonuçlanmasının ardından büyük bir hayal kırıklığına uğradılar ve birbirlerine karşı ciddi suçlamalarda bulundular. Bir sonraki turun, Eylül ayının ikinci haftasında Londra’da yapılacağı söyleniyor.

Stern.de’nin haberine göre, AB baş müzakerecisi Michel Barnier, “Neden değerli zamanımızı boşa harcadığımızı anlamıyorum” dedi ve kimi konularda uyarılarda bulundu. Zira yıl sonundan önce parlamentolar tarafından zamanında onaylanabilmesi için en geç Ekim ayı sonuna kadar bir anlaşma yapılması gerekiyor. Fransız müzakereci ise, bu hafta sıklıkla ileriye gitmek yerine geriye gittiklerini hissettiğini belirtti. Yıl sonunda sona eren geçiş aşamasının önce Avrupa Parlamentosu, AB ülkeleri ve Birleşik Krallık Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

İngiliz müzakereci Frost ise AB’yi ilerlemeyi engellemekle suçladı. Frost, AB’nin devlet yardımı ve balıkçılık politikası konusunda bir anlaşma bulma talebinin öncelikle diğer alanlarda çalışmayı “gereksiz yere zorlaştırdığını” öne sürdü. Frost ayrıca, bir anlaşmanın hâlâ mümkün olduğunu düşündüğünü, ancak bunun “kolay olmayacağını” da vurguladı.  

AB, diğer alanlar üzerinde müzakerelere başlamadan önce balıkçılık gibi tartışmalı alanlarda bir anlaşmaya varılması gerektiğini ileri sürüyor. Birleşik Krallık temsilcisi Frost ise çözülmesi gereken başka sorunların da var olduğunu ve zamanın her iki taraf için de kısa olduğunu öne sürüyor. Müzakere çevrelerinden, görüşmeler sırasındaki atmosferin gergin olduğu söylendi.

Ocak ayının sonunda AB’den ayrılan ve yıl sonuna kadar geçiş aşamasında olan İngiltere, AB iç pazarının ve gümrük birliğinin bir parçası olmaya devam edecek. Her iki taraf da zamanı özellikle bir ticaret anlaşması müzakere etmek için kullanmak istiyor. Bir anlaşmaya varılmaması durumunda, tarifeler ve ticaret engelleri ile sert bir ekonomik kopuş riski yaşanacak. Barnier, müzakerelerin durumu karşısında çok endişeli olduğunu vurguladı.

“Anlaşma olası görünmüyor”

Barnier ve Frost 18 Ağustos Salı günü ekipleriyle mevcut müzakere turuna başlamıştı. AB, Birleşik Krallık’a, İngiliz mallarının tarifeler ve miktar kısıtlamaları olmaksızın iç pazara ihraç edilmeye devam edebileceği bir anlaşma teklif ediyor. Buna karşılık, rekabetin bozulmasını önlemek için aynı yüksek çevresel ve sosyal standartları, ekonomik kalkınma için tek tip kuralları talep ediyor. Krallık, AB’nin bu konudaki taleplerini reddediyor.

AB baş müzakerecisi Barnier, son görüşmelerden sonra hayal kırıklığına uğradığını, endişelendiğini ve biraz da şaşırdığını dile getirdi. Barnier, İngiliz müzakere ortaklarının AB’den gelen taleplere yanıt verme konusunda “irade göstermediğini” öne sürdü. AB balıkçılarının avlanma hakları konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Fransız, “Bu noktada, Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasında bir anlaşma olası görünmüyor’’ dedi. Ama yine de bunun mümkün olduğunu düşündüğünü belirten Barnier, her şeye rağmen en azından bazı konularda ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Örnek olarak, enerji konularındaki işbirliğini ve kara para aklamaya karşı mücadeleye işaret eden Barnier, kalan az zamana rağmen hâlâ bir anlaşmanın mümkün olduğunu söyledi. Buna ek olarak, İngiliz tarafının bir sonraki müzakere turunda nihayet somut ve yapıcı öneriler sunması bekleniyor.