Bochum’da coşkulu ırkçılık karşıtı yürüyüş

Almanya’da ırkçılığa karşı protestoları güçlendirmek için Revolutionärer Jugendbund başta olmak üzere diğer ilerici yerli örgütlerin de katılımıyla oluşturulan koordinasyon Bochum kentinde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Haziran 2020
  • 20:45

İki hafta önce Revolutionärer Jugendbund, Almanya’da ırkçılığa karşı protestoları güçlendirmek için Bochum kentinde eylem çağrısında bulunmuştu. O zaman yapılan başarılı eylemden sonra RJ’liler diğer yerli ilerici örgütlerle daha geniş bir koordinasyon oluşturarak, 27 Haziran Cumartesi günü için ikinci bir yürüyüş düzenlediler. Essen, Münster, Dortmund ve Wuppertal’daki yerel inisiyatiflerin düzenledikleri yürüyüşler hava durumundan dolayı iptal edilirken, Bochum’da gerçekleşen protestoya bu sefer 500 kişi katıldı.

Katılımcılar saat 15.00’te maden müzesinin önünde toplandığında yağmur ve fırtına yerine güneşle karşılandılar. Yüzde 90’ı genç insanlardı. İlk defa siyah çevreler de eyleme katıldı. Yürüyüş tertip komitesinin çoğunluğunu, sunuculuktan ajitasyon konuşmalarına kadar yine RJ’liler oluşturmaktaydı. 

Açılış konuşması yapıldıktan sonra Alman devletinin faşizmle bağını anlatmak üzere BİR-KAR temsilcisi söz aldı. Konuşmasını “Faşizm bir düşünce değil, bir suçtur” sözleriyle bitiren konuşmacı yoğun alkışla karşılandı. Ardından şehir merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Yol boyunca kesintisiz ve sesli bir şekilde sloganlar atıldı. 

Belediye binası karşısındaki ara miting, ABD’de polisin siyahi George Floyd’u boğmasını hatırlatan, 8 dakika ve 46 saniyelik bir saygı duruşuyla başladı. Sonra RJ temsilcisi söz aldı. Irkçılık karşıtı protestolardaki aşırılıkları anti propaganda malzemesi yapan medyayı teşhir eden konuşmada, asıl ve en büyük şiddetin kapitalist sistem tarafından yaratıldığı vurgulandı. Kâr hırsının ürünü olan yoksulluk, savaşlar ve çevrenin yok edilmesi konu edildi. Son olarak Almanya’daki yargılanmayan polis şiddeti üzerine konuşuldu. İçerikli ve ajitatif konuşma sık sık yoğun alkış aldı. 

Ara mitingden sonra yine şehir merkezinde olan Bermuda Dreieck’e doğru yüründü. En çok Black Lives Matter hareketiyle ünlü olan “No justice - no peace!” (Adalet yoksa barış da yoktur!) sloganı atıldı. Aynı zamanda sloganın anlamı megafonda ajitasyon konuşmalarıyla anlatıldı. Protesto, Bermuda Dreieck’de kapanış konuşmalarıyla sonlandırıldı. Aralarında şahsen ırkçılık yaşayan yabancı kökenli ve siyah gençlerin konuşmaları da vardı. 

Yerel burjuva basını eylemden hemen sonra “Bochum’da sözde polis şiddetine karşı protesto” başyazılı haber yayınladı. Oldukça memnun kalan ilerici örgütler ve bireyler ise RJ’ye organizasyon için teşekkür ettiler. Dinamizmiyle ve coşkusuyla eyleme damga vuran gençlik de yeni protestolara hazır olduğunu belirtti. 

Kızıl Bayrak / Bochum