Essen ve Bochum’da Ruhr direnişinin 100. yılı selamlandı

RJ’nin Ruhr direnişine adadığı Mart/Nisan ayı çalışmaları Essen ve Bochum’da devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mart 2020
  • 08:33

Ruhr direnişinin 100. yılı vesilesiyle Revolutionärer Jugendbund’un (RJ-Avrupa DGB) da yer aldığı gençlik ittifakı, 13 Mart Cuma akşamı Essen çarşı merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde sunumdan, ajitasyona ve konuşmalara kadar RJ’nin sorumluluğu belirgindi. Koronavirüsün son iki günde ülkede yarattığı olumsuz koşullara rağmen yürüyüşe anlamlı bir katılım gerçekleşti.

13 Mart 1920'de Almanya'da Kapp darbesi gerçekleşti. Darbeciler, SPD’nin Kasım Devrimi’nden sonra güçlendirdiği faşist Freikorps birliklerini kullanarak işçi sınıfının tüm kazanımlarını yok etmeyi hedefliyordu. İşçi sınıfı birçok bölgede Kapp darbesine karşı harekete geçti. Ruhr bölgesindeki işçilerin oluşturduğu Kızıl Ruhr Ordusu kahramanca direndi. İşçi sınıfının militan karşı koyuşu sonucunda Kapp darbesi püskürtülmüştü. Tam yüz yıl sonra ise Ruhr direnişinde stratejik bir önemi olan Essen şehrinde gençlik, devrimci işçi hareketinin tarihine sahip çıkarak, işçi ve emekçileri, gençleri yeniden anti-faşist ve anti-kapitalist mücadeleye çağırdı.

Konuşmaların konuları Ruhr direnişindeki mücadeleler, Almanya işçi sınıfının bugünkü sorunları ve faşizmin yükselişiydi. Özellikle faşizmle ilgili olan konuşmada Alman devleti ve sağcı teröre yaptığı yardımlar sert bir şekilde teşhir edildi. Çarşıda bulunan kişilere ve konuşmalar sırasında mitingi izleyenlere bildiriler dağıtılıp sohbetler gerçekleştirildi. Mitingden sonra çarşı merkezinde yapılan yürüyüşte coşkulu bir şekilde sık sık devrimci sloganlar haykırıldı. Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan yürüyüş büyük bir ilgi topladı.

RJ’nin Ruhr direnişine adadığı Mart/Nisan ayı çalışması bugün öğlen de devam etti. Bu sefer Bochum merkezinde stand faaliyeti yürütüldü. Yine ajitasyon eşliğinde yoğun bir bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca Bella Ciao ve Avusturya İşçi Marşı başta olmak üzere devrimci enternasyonal marşlar hep birlikte söylendi. Gençlerin standda söylediği türküler etraftaki insanlar tarafından beğeni topladı ve alkışlandı.

Haftaya Dortmund şehrinde yine stand faaliyeti düzenlenecek. 27 Mart’ta Ruhr direnişiyle ilgili film gösterimi gerçekleşecek. Çalışmaların finalini gençlik ittifakının Essen’de 4 Nisan’da düzenleyeceği büyük yürüyüş oluşturacak.

Kızıl Bayrak Essen-Bochum