Bochum’da ırkçılığa karşı yürüyüş

Irkçılığa ve faşizme karşı RJ’nin çağrısıyla Bochum’da coşkulu bir eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Haziran 2020
  • 14:13

Almanya’nın Bochum kentinde Revolutionärer Jugendbund’un (RJ) çağrısı üzerine ırkçılığa ve faşizme karşı dün (13 Haziran) coşkulu bir yürüyüş yapıldı. Spontane bir çağrı üzerine 100 civarında insanın katıldığı eylem, Bochum tren istasyonu karşısında RJ temsilcisinin yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmada Georg Floyd’un 25 Mayıs tarihinde polis tarafından katledilmesinin ardından önce ABD’ye, sonra dünya çapına yayılan destek yürüyüşlerinin önemine dikkat çekildi. Irkçı ve faşist saldırıların sadece ABD’yle sınırlı olmadığına, bilhassa AB ülkeleri içinde “refahın kalesi” sayılan Almanya’da polis teşkilatının ırkçı saldırılarına vurgu yapıldı.

Daha sonra kitle şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Kent merkezinin en işlek caddesinde gerçekleşen yürüyüş oldukça dikkat çekiciydi. Çok sayıda Alman gencin katılımı ve attıkları sloganlarla yürüyüş koluna getirdikleri coşku görülmeye değerdi. Ellerinde, “Nefes alamıyorum!”, “Polis şiddetine son!”, “Irkçılığa hayır!” “Adalet yoksa barış yok!” dövizleri taşıyan kitle, yürüyüş boyunca “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” şiarının yanı sıra, sermaye karşıtı İngilizce ve Almanca sloganlar attı.

Bochum’un merkezinde bulunan “Bermuda Üçgeni” meydanında düzenlenen mitingde ise BİR-KAR adına bir konuşma gerçekleştirildi. Irkçı devlet şiddetine karşı dünya genelinde meydanlarda bulunan işçi ve emekçileri selamlamayla başlayan konuşmada, ABD’de yaşanan olayların etnik bir sorun olmadığına, sınıf sorunu olduğuna dikkat çekildi. Avrupa sermayesinin olayları korkuyla izlediğini, bu korkunun ise protestoların sınıf mücadelesine dönüşmesinden ve kıta Avrupasına taşabilmesinden kaynaklandığına değinilen konuşma, Alman sermayesinin, faşist diktatörlükten daha fazla işçi sınıfı hareketinden korktuğu vurgusuyla devam etti. Büyük ilgiyle dinlenen konuşma, “Bulutların yağmuru taşıdığı gibi, kapitalizm savaşı içinde taşıyor” sözleriyle bitirildi.

Alanda açık mikrofonla katılımcılara da konuşma hakkı verildi ve onların yaşadıkları deneyimlerini paylaşma imkanı yaratıldı. Saat 13.00’da başlayan ve 14.30 sularında sona eren eylemden sonra onlarca gencin RJ temsilcisine başvurarak gelecek haftalarda eylem birliği için beraber çalışmak istedikleri öğrenildi. Ayrıca RJ temsilcisinin yaptığı yeni ve daha organize bir eylem çağrısı alanda bulunan kitle tarafından coşkuyla karşılandı.

Kızıl Bayrak / Bochum