BM iklim raporu: Dünya iklim korumasını yedi kat artırmalı

Birleşmiş Milletler, küresel toplumun mevcut iklim politikası hakkında yeni bir rapor yayınladı. Buna göre ülkeler, üzerinde anlaşmaya varılan küresel ısınma hedefine (1,5 dereceye) ulaşmak için iklim koruma çabalarını yedi kat artırmak zorundalar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Ekim 2021
  • 17:10

Glasgow’daki dünya iklim konferansı COP26’nın başlamasından kısa bir süre önce (26 Ekim Salı günü) Birleşmiş Milletler, küresel toplumun mevcut iklim politikası hakkında yeni bir rapor yayınladı. Buna göre ülkeler, üzerinde anlaşmaya varılan küresel ısınma hedefine (1,5 dereceye) ulaşmak için iklim koruma çabalarını yedi kat artırmak zorundalar.

Yayınlanan raporda, uluslararası toplumun bugüne kadarki çabalarının Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerini karşılamak için yeterli olmaktan uzak olduğu belirtiliyor. Rapora göre, çoğu ülkenin vaatleri ile küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 derece ile sınırlamak için gerekli olacak eylemler arasında hala büyük bir boşluk var.

Rapor için BM Çevre Programı UNEP’ten uzmanlar, 120 ülkenin yakın zamanda güncellenen iklim koruma planlarını değerlendirdi. Buna göre 2030 yılı için öngörülen sera gazı emisyonları önceki vaatlere göre sadece yüzde 7,5 düştü. Oysa Paris İklim Anlaşması’nda kararlaştırıldığı üzere, küresel ısınmayı yüzyılın sonuna kadar mümkünse 1,5 derece ile sınırlamak için sıcaklığın yüzde 55 düşürülmesi gerekiyor. Durum böyleyken dünya 2100 yılına kadar 2,7 derece ısınma yolunda ilerliyor.

“Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için sera gazı emisyonlarımızı kabaca yarıya indirmek için sekiz yılımız var” diyen UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “Dünyanın uyanması ve bir tür olarak maruz kaldığımız yaklaşan tehlikeyi tanıması gerekiyor” dedi.

Her yıl hazırlanan UNEP raporu, öngörülen emisyonlar ile Paris iklim hedeflerine ulaşmak için gereken seviyeler arasındaki farkı belirliyor. Uluslararası toplum, 2015’in sonunda Paris’te küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme kıyasla iki derecenin altında, mümkünse 1,5 derece ile sınırlamayı kabul etmişti.

Rapora göre koronavirüs pandemisi 2020’de küresel emisyonlarda yüzde 5,4’lük “benzeri görülmemiş” bir düşüşe yol açtı. Ancak bu kesinti bile 1,5 derece hedefine ulaşmak için yeterli değil. Bu nedenle ülkeler, karbondioksit veya diğer sera gazlarındaki eşdeğer emisyonlarını 2030 yılına kadar yıllık 28 milyar ton azaltmak durumundalar.  

Raporun ortak yazarı Anne Ohloff, Paris Anlaşması’ndan bu yana “bir miktar ilerleme” görüyor. Devletlerin yeni iklim hedefleri, 2030 yılına kadar yılda dört milyar ton CO2 eşdeğerinde tasarruf sağlayacak. Ama bunun yeterli olmadığını belirten Ohloff, “Genel olarak, olmamız gereken yerden çok uzaktayız” dedi.

Paris İklim Anlaşması ile imzacı devletler, her beş yılda bir sera gazı emisyonlarını azaltmak için yeni, daha iddialı ulusal iklim koruma katkıları (NDC) sunma taahhüdünde bulunmuşlardı. Pazar günü Glasgow’da başlayacak olan BM İklim Konferansı COP26’nın, Paris hedeflerine ulaşmak için çok önemli olduğu varsayılıyor.