BM “Barış Gücü”nün Haiti’deki tecavüz suçları

Haiti’de yaşananlar, emperyalist büyük devletlerin saldırganlık, işgal ve savaş politikalarına “meşruiyet” ve “yasallık” kılıfı hazırlamanın aracı olan BM, NATO vb. gibi emperyalist kuruluşların fonksiyonlarını ortaya dökmüştür. Haiti halkının uzun bir zamandır aralıksız olarak süren yolsuzluk ve yoksulluğu protesto eylemlerinin devlet tarafından şiddetle bastırılmasına göz yumanlar, şiddeti teşvik edenler de yine aynı güçlerdir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Aralık 2019
  • 19:46

Eski sömürgelerden Haiti’ye “Barış Gücü” olarak gönderilen Birleşmiş Milletler askerlerinin, yerli halka karşı işledikleri suçların ardı arkası kesilmiyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti’de 2010 yılında meydana gelen depremde 300 binden fazla insan yaşamını yitirmiş, BM de ülkeye “yardım” olarak asker göndermişti.

Yoksul halkın yaptığı şikayetleri dikkate almayan BM Komiserliği, hakkında şikayet olan askerleri başka ülkelere aktararak, olayların üzerini kapatma yolunu tuttu. Yükselen şikayetleri dikkate alan akademisyenler grubunun yaptığı araştırma, BM şemsiyesi altında yaşanan tecavüz, şiddet ve hak ihlallerinden oluşan suç zincirini belgeleyerek ortaya çıkardı.

Akademisyenler grubunun yaptığı araştırma, hamile kalan kızların birçoğunun 18 yaşından küçük olduğunu ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için para karşılığı sekse zorlandıklarını ortaya koydu. The Conversation adlı akademik sitede yayımlanan araştırmaya göre, “11 yaşındaki kız çocukları bile cinsel istismara uğramış, barış gücü askerleri tarafından hamile bırakılmış, sefalet içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda kalmışlardı.”

Birmingham ve Ontario üniversitelerinden araştırmacılar, Haiti’de 2.500 kişi ile konuşup, BM “Barış Gücü” askerlerinin davranışlarını incelediler. Konuşanların yüzde onundan fazlası (265 kişi) BM askerlerinin genç kızları hamile bıraktığını söyledi. Hamileliğin ortaya çıkması ile bundan sorumlu olan askerlerin kendi ülkelerine geri gönderildikleri, böylece Haitili genç kızların kendi başlarına bırakıldıkları ifade edildi.

Mülakat yapılan Haitili evli bir erkek, durumu şöyle ifade ediyordu: “Buraya geliyorlar, kadınlarla yatıp ihtiyaçlarını gideriyorlar, onları çocuklu bir halde bırakıp ellerine 500 gourde (5 dolar) tutuşturup gidiyorlar.”

Raporda, yapısal dengesizliklere işaret edilerek, bölge halkının ihtiyaç duyduğu kaynaklara “Barış Gücü” askerlerinin sahip olmaları nedeniyle, askerlerin güçlü bir pozisyonda bulunmalarına ve bunu para karşılığı seks için kullanmalarına dikkat çekiliyor.

Ayrıca deprem nedeniyle ülkeye ekipler gönderen yardım kuruluşu Oxfam çalışanlarının bir kısmı da para karşılığı seks suçlamalarına maruz kalmıştı.

Kuruluş, kamuoyundan gelen baskının ardından 2011’de iddialarla ilgili bir rapor yayımlamış, “problemli personelin” diğer yardım kuruluşlarında çalışmasının önlenmesi konusunda uyarıya karşın, soruşturmada adı geçen bazı erkeklerin, diğer yardım kuruluşlarında çeşitli görevlere getirildiği tespit edilmişti.

Haiti’de yaşananlar, emperyalist büyük devletlerin saldırganlık, işgal ve savaş politikalarına “meşruiyet” ve “yasallık” kılıfı hazırlamanın aracı olan BM, NATO vb. gibi emperyalist kuruluşların fonksiyonlarını ortaya dökmüştür.

Haiti halkının uzun bir zamandır aralıksız olarak süren yolsuzluk ve yoksulluğu protesto eylemlerinin devlet tarafından şiddetle bastırılmasına göz yumanlar, şiddeti teşvik edenler de yine aynı güçlerdir.