BM işgale değil, direnişe karşı seferber oldu

Bugün Filistin'e ziyaret gerçekleştirmesi beklenen Ban Ki-mun, Filistinli gençlere üstü kapalı şekilde ‘direnişi bırakın’ dedi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ekim 2015
  • 10:16

Filistin halkının ırkçı-siyonist rejime karşı yükselttiği direniş, emperyalistlerde büyük korku yarattı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin’e giderek hem Siyonist rejim yetkilileri hem de Filistin Yönetimi ile görüşecek ve sokak eylemliliklerinin bitirilmesi için mesai harcayacak.

Dün konuyla ilgili açıklamalar yapan BM Genel Sekreteri, video mesaj yöntemiyle  Filistin ve İsrail halklarına seslenerek "Şiddet hem Filistinlilerin devlet olma yönündeki meşru arzularına zarar verir hem de İsraillilerin güvenlik taleplerinin altını oyar" dedi.

Mesajın özeti: Direnmeyin

Üstü kapalı bir şekilde Filistin halkının işgale karşı teslim olmasını isteyen Ban Ki-mun, Filistinli gençlere hitaben şunları söyledi:

"Filistinli gençler, sizin hayal kırıklığınızı anlıyorum. Barış ümitlerinizin defalarca altüst olduğunu biliyorum. İşgalin devam etmesine ve yeni yerleşim birimi kurulmasına öfkelisiniz. Birçoğunuz liderlerinize ve uluslararası toplumun liderleri olan bizlere bu işgali sonlandırmakta başarısız olduğumuz için kızgınsınız. Sizden, toplumunuzun geleceği olarak hayal kırıklıklarınızı güçlü fakat barışçı bir sese dönüştürerek değişim çağrısı yapmanızı istiyorum. Liderlerinizden sizin geleceğiniz için sorumlu davranmalarını talep edin. Liderlerinizden, İsrailli liderlerden ve uluslararası toplumun liderlerinden siyasi çözüm için ilerleme sağlamalarını isteyin. Sizden pasif olmanızı istemiyorum ancak umutsuzluk silahını bırakmalısınız."

Daha sonra Filistinli liderlere seslenen Ban Ki-mun, "Halkınızın hayallerini ve arzularını gerçeğe dönüştürebilmek için onların enerjisini barışçıl yöntemlere yönlendirin. Filistin devletine, son dönemde şahit olduğumuz gibi şiddet eylemleri ile değil barış ile ulaşılabilir" ifadelerini kullandı.

Ablukayı haklı buldu

Ban Ki-mun, daha sonra işgal rejimine seslenerek ‘güvenlik’ demagojisini öne çıkardı ve İsrail’in ‘önlem’ ad altındaki uygulamalarının sivri yanlarını törpülemesini istedi.  ‘Güvenlik’ önlemlerine "haklı” olarak niteleyen Ban, sert önlemleri ise eleştirerek, "Duvarlar, kontrol noktaları, güvenlik güçlerinin sert önlemleri ve ev yıkmalar, ihtiyacınız olan barış ve güvenliği sağlayamaz" dedi.

BM Genel Sekreteri’nin bugün Filistin'e bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.