Ortadoğu ülkelerine savaş ve yıkım getiren, halkları sefalete mahkum eden emperyalistlerin kuruluşlarından biri olan Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı yardım kuruluşları çalışanlarının, insani yardım karşılığında bölgedeki kadınları cinsel olarak istismar ettiği ve ilişkiye zorladığı ortaya çıktı. BM yetkilileri ise konuyla ilgili hazırlanan raporlara karşın “iddia”ları araştırmayı reddetti.
“Kadınlar istismar yüzünden yardım noktalarına gidemiyor”
BBC'nin konuştuğu kaynaklar, Suriye'de BM ve diğer kuruluşlar adına yardım taşıyan kişilerin, insani yardım karşılığında Suriyeli kadınlarla cinsel ilişkiye girdiğini anlattı. Yardım kuruluşu çalışanları, yardımları taşıyan kişilerin gıda yardımı karşılığında cinsel ilişki talep ettiğini anlatıyor.
3 yıl önce de benzer istismar haberlerinin gündeme gelmesine karşın bu olayların Suriye’nin güney bölgelerinde yaşanmaya devam ettiğine ilişkin bir rapor da yayınlandı.
BBC'ye bilgi veren yardım kuruluşu çalışanları, "Yardım karşılığı cinsel ilişki talepleri o kadar sık ki, bazı Suriyeli kadınlar yardım dağıtım noktalarına gitmeyi reddediyor. Giderlerse insanların yardım için ilişkiye girdiklerini düşünmelerinden korkuyorlar" diyor.
Bir yardım çalışanı ise birçok uluslararası kuruluşun yaşananlara göz yumduğunu belirtiyor ve "Bu tehlikeli bölgelere yardım ulaştırmanın tek yolunun yerel kuruluşlarla birlikte çalışmak olduğunu düşünüyorlar" diyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) yaptığı araştırmaya göre Suriye'nin birçok vilayetinde insani yardım karşılığı cinsel ilişki talepleri son derece yaygın.
'Suriye'nin sesleri 2018' raporunda yaşananlar şöyle aktarılıyor:
"Kadınların ve kız çocuklarının cinsel ilişki için kısa süreliğine yetkililerle evlendirildiği, ancak bu yolla gıda yardımı alabildikleri örnekleri veriliyor. Yardımları dağıtanlar kadınlardan ve kız çocuklarından telefon numaralarını alıyor. Evlerine kadar bırakacaklarını söylüyorlar ve bunun 'karşılığını' istiyorlar. Yardımları dağıtanlarla geçirilecek bir gece karşılığında gıda paketlerini alabilecekleri söyleniyor."
UNFPA raporunda özellikle eşini kaybetmiş ya da boşanmış kadınların, evlerini terk etmek zorunda kalmış olanların cinsel istismar konusunda son derece korumasız bırakıldığı da ifade ediliyor.
Yaşananlar 2015 yılında da gündeme gelmiş, bir yardım kuruluşu çalışanı olan Danielle Spencer, Ürdün'deki mülteci kamplarında kadınların insani yardım alabilmek için istismara ve tacize maruz kaldığını söylemişti.
Spencer, Suriyeli kadınlarla birlikte çalışarak Dera ve Kuneytra bölgelerindeki yetkililerin nasıl “seks karşılığı yardım” talebinde bulunduklarını ortaya çıkarmıştı:
"Yardımı dağıtmıyorlar, kadınlarla seks için kullanıyorlar. Bazı kadınlar bunu yaşamış. Hatırlıyorum bir keresinde bir kadın ağlayarak başından geçenleri anlatıyordu. Kadınlar ve kız çocukları hayatta kalmaları için gerekli olan gıda ve diğer temel yardım malzemelerini alırken korunmalı. Yaşamak isteyeceğiniz son şey size yardım getireceğine güvendiğiniz kişinin o yardım karşılığında cinsel ilişki istemesi"
“BM cinsel istismarı araştırmayı reddetti”
Spencer, 2015'teki incelemelerini BBC'ye anlatırken, "O kadar yaygındı ki kadınlar yardım dağıtım noktalarına gidemez olmuşlardı. Toplum tarafından etiketlenmek istemiyorlardı. 'Bir kadın gıda paketi aldıysa karşılığında mutlaka cinsel ilişkiye girmiştir' algısı yerleşmişti" diyor.
Haziran 2015'e gelindiğinde, Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Dera ve Kuneytra'da 190 kadın ve kız çocuğunun yardım kuruluşu çalışanları tarafından istismar edildiğini raporlamıştı.
IRC'nin konuştuğu kadınların yüzde 40'ı ise yardım dağıtım noktalarında cinsel şiddete maruz kaldıklarını söylüyordu.
Bu raporların ardından BM ve uluslararası yardım kuruluşları, bölgede ortaklık yaptıkları kuruluşlar üzerindeki denetimleri artıracaklarını açıklamışlardı.
Yardım kuruluşu Care, Suriye'de yerel yardım kuruluşlarıyla ortaklık yapmayı bıraktı ve bölgedeki yardım dağıtım ağını genişletme kararı aldı.
Kuruluş ayrıca Birleşmiş Milletler'e konuyu daha detaylı biçimde araştırmayı da teklif etti ve BM kontrolünde bulunan Ürdün'deki mülteci kamplarında incelemeler yapmayı teklif etti.
Ancak bu teklif BM tarafından reddedildi.
BM: Raporları gördük ama herhangi bir suçlama yok
Danielle Spencer, uluslararası yardım kuruluşlarının konuyu sümen altı etmeye çalıştığını belirterek "Bu konu 7 yıldır görmezden geliniyor. Birleşmiş Milletler ve bu sistem kadınların bedenlerinin yardım karşılığında kurban edilmesini teşvik eden bir yapı kurdu" diyor.
Temmuz 2015'teki toplantılara katılan bir diğer yardım kuruluşu yetkilisi BBC'ye konuşurken, "Cinsel istismara dair ciddi bulgular ve raporlar vardı. Ancak BM bu konuya dair hiçbir ciddi adım atmadı" diyor.
BM Nüfus Fonu UNFPA sözcüsü, Suriye'nin güneyinde “yardım karşılığı cinsel ilişki” olaylarının yaşandığı yönünde raporları gördüklerini, BM'nin güney Suriye'de ortaklık yaptığı iki yardım kuruluşu hakkında herhangi bir suçlamanın olmadığını söylüyor.
UNICEF sözcüsü ise 2015'teki raporların ardından Suriye'de ortaklık yaptıkları kuruluşları gözden geçirdiklerini, şu anda birlikte çalıştıkları yerel kuruluşlara dair bir suçlamanın bulunmadığını ifade ediyor.