Emeklilik yasasına karşı Bern'de kitlesel yürüyüş

“Emekliliğimizden elinizi çekin” şiarı altında 18 Eylül Cumartesi günü İsviçre’nin başkenti Bern'de 15 bini aşkın kişi yürüyüş düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Eylül 2021
  • 11:15

Kapitalistler AHV'nin finansmanının on yıldan fazla bir süredir kötüleştiğini iddia ediyor. AHV 21 "reform" taslağının amacı, 2030 yılına kadar kurumun mali dengesini güvence altına almaktır. 2014 yılından bu yana, ücret katkı payları ve kamu sektöründen sağlanan katkılar artık AHV’nin ödediği emekli maaşlarını finanse etmek için yeterli değil deniliyor. AHV 21 reformuyla bir yandan kadınlar için emeklilik yaşını 65‘e çıkarmak, diğer yandan geliri artırmak gibi önlemler önerilmektedir. KDV'de artış planlanıyor. Kadınlar için emeklilik yaşının 64‘ten 65‘e yükselmesiyle birlikte, AHV reformunun maliyetlerinin çoğunu kadınlar üstlenmek zorunda kalacak.

İsviçre'de kapitalistler emeklilik yaşının yükseltilmesine yönelik saldırılarından vazgeçmiyor. Bu tür sinsi planlar hiçbir şekilde gündemlerinden çıkmıyor. Önceki yıllarda bu yönlü adımlar atılmıştı. Ancak “Emeklilik 2020” reformu başarısızlığa uğrayınca “AHV21” reformu gündeme getirildi. AHV21, öncelikle kadınların emeklilik yaşını 65’e çıkarmak istiyor. Amaç, emeklilik yaşının önce 67‘ye daha sonra 70‘e yükseltilmesi için zemin düzlemektir

Kadınlar hala erkeklerden yaklaşık üçte bir oranında daha düşük emekli maaşı alıyor. Çok düşük olan kadınların emekli maaşlarını iyileştirmek-yükseltmek yerine, Parlamento kadınların emeklilik yaşını yükselterek tam tersini yapmak istiyor. Saldırı startını veren Parlamento bu sonbahar oturumunda “AHV 21”i kabul etmeyi planlıyor. İsviçre zenginleşiyor ama hayat pahalılığı artıyor. Emeklilik fonları ise giderek daha az emekli maaşı ödüyor. Bunun böyle devam edemeyeceğini, daha iyi bir emekli maaşını hak ediyoruz diyen sendikalar, kitle örgütleri ve sol-ilerici güçler bir süredir bu saldırıya karşı çalışma yürütüyor.

“Emekliliğimizden elinizi çekin” şiarı altında 18 Eylül Cumartesi günü İsviçre’nin başkenti Bern'de 15 bini aşkın kişi yürüyüş düzenledi. Sendikaların önderliğinde gerçekleşen eylemde “meklilik kesintilerine müsamaha göstermiyoruz ve emeklilik yaşının yükseltilmesine HAYIR diyoruz! Kadınlar’ın sosyal yıkımı pahasına AHV 21 reformuna şiddetle karşı çıkıyoruz!” mesajı veren kitle coşkulu ve öfkeli sloganlar haykırdı. Bern sokaklarında ve ardından da Bundesplatz'daki mitingle emekçiler öfkelerini ortaya koydular.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ama yoğun bir gençlik katılımının da göründüğü yürüyüş, İsviçre Sendikalar Federasyonu (SGB) ve çalışanlar için bir şemsiye kuruluş olan Travail.Suisse tarafından organize edildi. Bazı partiler ve kadın grevi kolektifleri de miting çağrısı yaptı.

En önde “Emekliliğimizden elinizi çekin” pankartı açan kitle coşkulu sloganlarla yürüyüşe geçti. “Buradayız, gürültülüyüz çünkü emekliliğimiz çalınıyor”, “dayanışma direniş demektir, faşizme karşı direniş her yerdedir”, yürüyüş güzergahının çok kalabalık olmasından da hareketle ‚”dayanışın, bizimle yürüyün”, “a anti anti kapitalista” sıklıkla atılan sloganlar arasındaydı.

Çeşitli sendika ve kitle örgütlerinin şiar ve taleplerinin formüle edildiği pankartlar arasında “Eşit işe eşit ücret/ancak o zaman eşit emeklilik yaşı!” gibi talepler içeren pankartların yanısıra “Kar yerine gerçek sosyalizm” pankartı dikkat çekiciydi. İsviçreli sol örgütler arasında “Sosyalizm İçin Hareket”in korteji ilgi çekiciydi ve sistemli olarak politik sloganlarla yürüyüş kitlesinde sempati yarattılar.

Uzun süren yürüyüşün ardından eylem Bundesplatz’da mitingle devam etti. Burada sendika, parti ve kurum temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi. Unia Kadın Komisyonu Başkanı Eleonora konuşmasında şunları ifade etti:

“Özellikle kadınların bedelini ödeyeceği bu reforma açıkça HAYIR diyoruz. Çünkü kadınlar -işçiler, öğrenciler, ev kadınları, anneler, emekliler- hayatları boyunca hastalıklı bir sistemin ayrımcılığına maruz kalıyorlar. Eşit olmayan ücretler, doğum izni sırasında işten çıkarmalar, ücretsiz bakım işleri - bunlar kadınların çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlardan sadece birkaçı. Ve şimdi AHV 21 reformuyla başka bir fedakarlık yapmaları isteniyor”

Miting konuşma, sloganlar ve mücadeleye devam kararlılığını belirten çağrıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İsviçre