Belçika’da marketlerde saatler uzatıldı, işçiler tepkili

Belçika’da market çalışanları mesai saatlerinin uzatılmasına ve çalışma koşullarının ağırlaşmasına tepkili.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Mart 2020
  • 13:22

Belçika’da “koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için acil durum önlemleri” kapsamında marketlerin çalışma saatleri uzatıldı. Mesai saatlerinin uzaması ve çalışma koşullarının ağırlaşması, büyük market çalışanları tarafından da tepkiyle karşılandı.

18 Mart’ta açıklanan bakanlık kararnamesine göre, “koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için acil durum önlemleri”nin 3. paragrafında, gıda satış mağazalarının açılış saatleri sabah 07.00 ile akşam 22.00 olarak belirlenmişti. Şimdiye kadar pandemi öncesi açılış saatleri sabah 08.00 akşam 20.00 olduğu için, çalışma saatleri arttırılmış oldu. 

Daha geçen hafta çalışma bakanı konuşmasında, gıda sektöründen hiçbir talep gelmediği için çalışma saatlerinde değişikliğe gidilmeyeceğini açıklamıştı. Fakat koronavirüs bahanesiyle bakanlıklara verilen özel yetki de kullanılarak sermayeye hizmetten geri durulmadı.

Ticaret ve Süpermarket Federasyonu (COMEOS) kendisini temize çıkartmak amacıyla yaptığı açıklamada, alınan tedbirlerin hükümet tarafından alındığını, kendilerinin hiçbir etkide bulunmadıklarını iddia etti. Market ve süpermarketlerin çalışma saatlerinin uzatılmasının “hiç gündemde” olmadığını ve bakanlık kararnamesinde yazıldığı için illa da uygulamaya geçmeyeceklerini ileri sürdü. Açıklamada, bugünden itibaren tüm market ve süpermarketlerin 22’ye kadar açık kalmayacağı, eğer böyle bir uygulamaya geçilecekse de hükümet ve sendikalar arasında tartışılacağı iddiası da yer aldı.

Belçika Çalışanlar ve Yöneticiler Sendikası (SETCa) başkanı Myriam Delmée yaptığı duyuruda marketlerde öfkenin şiddetlendiğini belirti. Devamında, böyle bir tabloda sosyal mücadelelerin başlamasına hiç de şaşırmamak gerektiğini söyleyen Delmée, toplumu doyurmak için çalışmak bir yana, personeli hor görmek, onun güvenliğini almamak ve ondan her defasında daha fazlasını istemek gibi baskı ve sömürü uygulamalarının öfkeyi yükselttiğini ifade etti.

Belçika Genel Çalışma Federasyonu (FGBT) tarafından yapılan açıklamada “Wilmès yönetimine verilen özel yetki sadece sağlık krizini yönetmekle alakalı olması ve sosyal mevzuata meydan okumak için kullanılmaması” gerektiği savunuldu. 18 Mart'ta koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için acil durum tedbirleri taşıyan bakanlık kararnamesinin “sendika örgütlerine danışmadan” ve “işveren örgütlerinin lobilerinin etkisi altında” çıkarıldığını ifade etti. 

Başbakan Sophie Wilmès hükümetine verilen 3 aylık özel yetkilerin uzatılması için yasa teklifi, meclisin genel oturumunda bugün oylanacak.