Atina Üniversitesi işgaline polis saldırısı

Soykırım saldırısı altındaki Filistin ile dayanışma için Atina Öğrenci Birliği’nin çağrısıyla Pazartesi gecesi (13 Mayıs) Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni işgal eden öğrencilere polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mayıs 2024
  • 13:30

Soykırım saldırısı altındaki Filistin ile dayanışma için Atina Öğrenci Birliği’nin çağrısıyla Pazartesi gecesi (13 Mayıs) Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni işgal ederek dayanışma çadırları kurdular. Propylaea'daki öğrenci kulüplerinin gece boyu süren protestosuna sanatçılar da  Atinalılarla beraber destek oldu. Çadırdan Gazze'deki katliamı kınayan ve mücadele eden Filistin halkıyla dayanışma yönünde güçlü bir mesajlar yayınlandı.

İşgali gerçekleştiren ve dayanışma çadırlarında sabahlayan binlerce öğrenci 14 Nisan Salı günü polis saldırısına uğradı. Yoğun polis şiddetiyle boşaltılan üniversitede dayanışma çadırları söküldü, 28 öğrenci işkence ile gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde başlayan polis saldırısı öğlen sonlandırıldı. Gözaltına alınan öğrencilerle ilgili, “huzuru bozma, kamusal alana zarar verme” gibi suçlamalarla tutuklama talep edilmesi bekleniyor.

Polis saldırısının ardından üniversite önünde toplanan öğrenciler polis şiddetini protesto etti.

NTUA Harita Mühendisleri Öğrenci Birliği, Attica TV'de işgalin içeriği hakkında konuştu. Thomopoulos, Propylaia'da bir araya gelen binlerce öğrenci ve işçinin Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade ederek, soykırıma son verilmesini talep ettiklerini, Filistin halkının kendi bağımsız devletinde özgür yaşaması gerektiğini ilan ettiklerini söyledi. Yunanistan'daki öğrencilerin, birçok üniversitedeki öğrencilerin sokaklara çıkıp Filistin halkı ile dayanışma eylemleri yapmasıyla dünya çapındaki dayanışma  zincirin bir halkası haline geldiğini söyledi. "Öğrenciler adalet ve barış için savaşıyorlar" dedi. Thomopoulos, dayanışma seferberliklerinin çeşitli şekillerde devam edeceğini açıkça söyledi.