Amsterdam’da iklim yürüyüşü ve Filistin’le dayanışma

Hollanda’da parlamento seçimleri yaklaştıkça siyasi hava da ısınmaya başladı. Son yılların “İklim marşı” adlı en büyük gösterisi Amsterdam şehrinde gerçekleşti. Katılımcıların 85.000’in üzerinde olduğu belirtiliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Kasım 2023
  • 12:30

Hollanda’da parlamento seçimleri yaklaştıkça siyasi hava da ısınmaya başladı. Son yılların “İklim marşı” adlı en büyük gösterisi Amsterdam şehrinde gerçekleşti. Katılımcıların 85.000’in üzerinde olduğu belirtiliyor.

Tarihin bu döneminde her türlü savaş, doğa tahribatı, buna eşlik eden ağır sömürü koşulları, gelir dağılımındaki eşitsizlik ve yoksulluğun bunaltıcı-yozlaştırıcı etkisi, göç akımının doğurduğu sorunlar kitlelerin burjuva partilere olan güveni sorgulamasına yol açıyor. Yöneticilerde ise artan bu kitle tepkisini istedikleri gibi yönlendirememe endişeleri daha belirgin hale gelmiş bulunuyor.

Emperyalist kapitalist sistem ve sermaye devletleri, çeşitli burjuva propaganda kaynaklarının yönlendirmesi ve kışkırtmasıyla azınlıkları ve göçmenleri sonucun nedeni gibi gösteriyorlar. Böylelikle ırkçı-faşist akımları güçlendirmeye, paramiliter güçleri öne sürerek toplumda korku yaymaya çalışıyorlar. Tarihin tekerrüründen ibaret politikaların hayata geçirilmesine desteği büyütmeyi ve toplumda militarizmi kabul edilir kılmayı umuyorlar.

Kitlenin en çok karşı çıktığı konulardan biri de yeni inşa edilmek istenen nükleer enerji santralleridir. Hollanda sadece 2 nükleer enerji santrali için 5 milyar euro bütçe ayırmak durumunda. Fransa da 6 santral için 52 milyar euro kaynak ayırmak istiyor (bkz. De Klimaatkrant). Kitleler bu kaynağın kaliteli izole edilmiş konut yapımına, sağlık ve eğitime harcanmasını talep ediyor.

Son Filistin halkıyla dayanışma eylemleri bugünkü mitingin havasına da yansıdı. Daha politik içerikli bir protestoya gerçekleşti. Özellikle de gençler Filistin halkına yapılan bu vahşi zulmü sloganlarla ve bayraklarla gösteriye de taşımış oldular. Sık sık “Savaşa hayır!”, “Doğaya özgürlük! Filistin’e özgürlük!”, “İklimde adalet! Filistin’e adalet!” gibi sloganlar atıldı.

Tanınmış iklim aktivisti Greta Thunberg de eylemde, göstericilerin arasında yer aldı ve bir konuşma yaptı. Thunberg sloganlarla birlikte üzerinde “İklim adaleti” yazan bir pankartın yanı sıra “Sömürgeciliğin sonu, özgür Filistin” yazılı bir Filistin bayrağının altında yürüdü.

Kızıl Bayrak / Amsterdam