"Filistin için Yahudiler"den eylem

İrlanda'da "Filistin için Yahudiler" Alman devletini protesto etti ve üç kişi kendini Dublin'deki Alman büyükelçiliğinin giriş kapısına kelepçeledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Kasım 2023
  • 08:00

İrlanda'da "Filistin için Yahudiler" Alman devletini protesto etti. Üç Yahudi aktivist, Almanya'nın "Gazze'de dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen 21. yüzyılın yeni soykırımına" verdiği desteği protesto etmek için Salı günü Dublin'deki Alman büyükelçiliğinin giriş kapısına kendilerini kelepçeledi. 

“Jews for Palestine” (Filistin için Yahudiler) grubunun sosyal medya hesaplarında yayınladığı çağrıya uyan 50 kişi, Alman hükümetinin Ortadoğu'da ateşkesi savunması, İsrail'e silah ihracatını durdurması ve Almanya'da Filistin dayanışma hareketinden grup ve kişilere yönelik tutuklama dalgasına son vermesi çağrısında bulundu. "Hemen ateşkes" yazılı tişörtler, "Soykırıma Karşı Yahudiler" yazılı pankartlar ve Filistin bayrakları taşıyan eylemciler tarafından Büyükelçilik kapısında diplomat Christian Resch'e bir talep listesi verildi. Resch bunu "Berlin'deki merkeze ileteceği" sözünü verdi.

Eylemde kelepçelerin Almanya'da hapsedilenleri temsil ettiği söylenirken, İsrail tarafından öldürülen 5.000 çocuğun sembolü olarak büyükelçiliğin önüne oyuncak ayılar yerleştirildi.

Sosyal medya hesaplarında bir basın açıklaması yayınlandı. Almanya'nın "bugünün Yahudilerini korumak için hareket ettiğini iddia ettiği" ifade edilen açıklamada "bir zamanlar yok etmeye çalıştığı kişilerin torunları" olarak bu tasviri reddettiklerini söyleyendi. “Almanya, Yahudi halkını korumaya değil, İsrail devletini korumaya kararlıdır” vurgusu yapılan açıklamada şu anda Gazze ve Batı Şeria'da “soykırım yapıyor” denildi.

“Jews for Palestine”nin açıklamasında çok sayıda ülke, Orta Doğu'daki şiddete son verilmesi çağrısında bulunuyor. Buna Belçika, Fransa ve İrlanda gibi Batılı ülkeler de katıldı. Ancak Alman hükümetinin "ateşkes çağrısını ve hatta İsrail'in itidal göstermesi çağrısını" reddetmesi nedeniyle ve "İsrail'e silah ihracatını durdurmayarak "soykırımın" suç ortağı olduğunu ifadeleri kullanılıyor.

Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) rakamlarına göre, son on yılda İsrail'in silah tedarikçileri arasında ABD'den sonra ikinci sırada yer alan Almanya 2010 yılından bu yana İsrail'e neredeyse üç milyar avro değerinde silah satışını onayladı. 

Eylemci olan Annie de Bhal Salı günü Junge Welt gazetesine verdiği röportajında grubun Alman hükümetinin politikalarını protesto etmeye devam edeceğini duyurdu.