Almanya’da yoksulluğa karşı eylemler yaygınlaşıyor

“Artık yeter” Dortmund inisiyatifi 25 Ekim’de yerli ve göçmen emekçilerin yoğun bir biçimde yaşadığı bir semtte yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Ekim 2022
  • 19:00

Servet-sefalet kutuplaşmasının hızla derinleştiği Almanya’da emekçilerin tepkisi yerellerde oluşturulan kalıcı inisiyatiflerin çabaları sonucu giderek yaygınlaşıyor.

“Artık yeter!” (Genug ist Genug) çağrısıyla sendikalar, sol partiler, sosyal kurumların yerel örgütleri tarafından oluşturulan ve son bir ay içinde Almanya’nın birçok şehrine oluşturulan platformlar her hafta düzenledikleri eylemlerle yoksulluk ve sefalete karşı toplumsal öfkenin sokaklara taşınmasında önemli bir işlev görüyorlar.

Bu bağlamda Dortmund’da oluşturulan “Artık Yeter!” platformu, her salı günü akşam saat: 18.00’de şehrin merkezi istasyonu önünde yapılan mitingle eylemlerini kalıcı hale getirdi. Başından beri eylemlere katılan Dortmund BİR-KAR, sendikalar ve sol partilerin çağrısı üzerine platforma dahil oldu. Toplumun farklı kesimlerinden yoksulluğu ağır bir biçimde hisseden işçiler, emekçiler, gençler ve emekliler eylemlere katılıyor. Sendikal bürokrasinin emekçileri düzene endekslemeye çalışan politikalarının aksine, bu eylemlerin hem süreklileşmesi hem sistem karşıtı ve kapitalizmi hedefleyen politik çağrılar yapması önemli bir etki yaratıyor.

Eylemlerde açık mikrofon yoluyla her kurumun kendi politikalarını özgürce ifade etme imkanı sağlanıyor. Bu, biz sınıf devrimcileri açısından emekçilere seslenmenin kürsüsü işlevi de görüyor. Eylemlere düzenli olarak katılan BİR-KAR ve Avrupa Devrimci Gençlik Birliği’nden (RJ) genç yoldaşlarımız bu olanağı düzenli bir şekilde kullanarak yaptıkları konuşmalarla sınıf devrimcilerinin politik çizgilerini başarılı bir biçimde emekçilere taşıyorlar.

“Artık yeter!” Dortmund inisiyatifi eylemlerini emekçi semtlerine taşımak için yürüyüşler düzenliyor. Bu kapsamda 25 Ekim’de yerli ve göçmen emekçilerin yoğun bir biçimde yaşadığı bir semtte yapılan yürüyüş, başarıyla gerçekleştirilen eylemlerden biri oldu. Bu eyleme BİR-KAR çalışanları bayraklarıyla, RJ’li genç yoldaşlarımız ise üzerinde Almanca ve Türkçe “Fiyatlar düşürülsün, ücretler arttırılsın!” yazılı pankartlarıyla katıldılar. Yürüyüş boyunca “bankaların, tekellerin egemenliğini parçala, silahlanmaya değil emekçiye bütçe, faşizmin arkasında tekeller var, sermayenin saldırılarına karşı sınıf savaşı” gibi sistemi hedef alan sloganlar coşkuyla atıldı. Ayrıca, genç yoldaşlarımızın etkinlikte yaptıkları başarılı konuşma ve Rap dinletisi de ilgiyle dinlendi.

“Artık yeter!” inisiyatifi Almanya’nın birçok şehrine yayılmış durumda. Sendikal bürokrasinin toplumda biriken öfkeyi boşaltmak, onu düzen sınırları içinde tutmak amacıyla bir kereye mahsus düzenledikleri yürüyüşlerin aksine, birçok şehirde oluşturulan bu platformlar hem kalıcılığı hem de yerellerdeki mücadeleci sendikacıların ve devrimci gençlerin katkılarıyla sistemi cepheden hedefleyen bir mücadele platformuna dönüştürülmektedir. Bu anlamıyla Almanya’da yaşayan sınıf devrimcileri bu platformların bir parçası olmaya, eylemlere düzenli katılmaya ve buralarda sınıfla/emekçilerle bütünleşmek ve onlara seslenebilmek için azami bir çaba göstermeliler.

BİR-KAR / Dortmund