Essen, Bochum ve Herne’de 1 Mayıs faaliyetleri

Sınıf devrimcileri gerçekleştirdikleri 1 Mayıs faaliyetleriyle Essen, Bochum ve Herne’de emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Nisan 2023
  • 19:00

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta Essen ve çevresinde kitleleri sokağa çağıran kapsamlı bir afiş çalışması yürütüldü. Şehir merkezleri basta olmak üzere işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadıkları semtlerde de BİR-KAR imzasıyla hazırlanan iki farklı afiş ve posta kutularına bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Geleneksel olarak DGB’nin öncülüğünde içi boşaltılmış 1 Mayıs kutlamalarına daha çok politikleşmiş çok az sayıdaki işçi ve emekçinin katılım gösterdiği bilinmektedir. Lakin sendika ağaları başta olmak üzere onların izdüşümü reformist örgüt ve partilerin geçit merasimine dönüştürülmüş olan 1 Mayıs kutlamaları işçi ve emekçiler için bugünkü haliyle kabul edilebilir platformlar olmaktan çıkmış bulunuyor. Yasak savma babında gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları işçi ve emekçiler için en basit tabirle sendika ağaları başta olmak üzere belediye başkanları, burjuva partileri ve sol reformist akımların temsilcileriyle tıksırıncaya kadar sosis yiyip bira tükettikleri eğlenceler haline dönüştürülmüştür. İşçi ve emekçilerin en sıradan taleplerinin dahi görmezden gelindiği bu alanlarda bulunmak bir bakıma yük haline gelmiştir.

İşçi ve emekçilerin yoksullukla terbiye edildiği ve daha genel planda insanlığın yeni bir yıkımın eşiğine getirildiği bir tarihsel süreçte işçi sınıfının öz örgütü olan sendikaların içinde bulunduğu durum içler acısıdır. İşçi sınıfının hak ve özgürlükler bağlamında yeni kayıplarla karşıladığı 1 Mayıs’a dönük ilerici ve devrimci çevrelerin duyarsızlıkları ise bir başka sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu seçimler ve milletvekili çıkarmak ya da bir başka rant alanından faydalanmak olunca mikrofonla yatıp kalkanlar, afiş yapıştıracak alan bırakmayanlar 1 Mayıs’ı görmezden gelebiliyor ve bu konuda anlamlı bir söz söylemekten imtina edebiliyorlar. En azından bunu kendi bölgemiz için rahatlıkla söyleyebiliriz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs yürüyüşü saat 10:00 da Girardet-Haus önünde başlayacak, saat 11:00’da ise şehir merkezi Burgplatz’da yapılacak olan 1 Mayıs mitingi ile sonlandırılacaktır.

Daha sonra işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Altenessen semtinde Zeche-Carl öncülüğünde yapılan, sınıf devrimcilerinin de enformasyon ve yemek standı açacakları ikinci bir etkinlikle devam edecektir.

Kızıl Bayrak / Essen