Almanya'da makinistler grevde

Almanya Makinistler Sendikası (GDL) çağrısı ile 10 Ağustos'ta yük taşımacılığı işçileri grev başlattı. Yolcu taşıyan trenlerin makinistleri de greve katıldı. Grev, 13 Ağustos sabahı 02.00'ye kadar devam edecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Ağustos 2021
  • 09:15

Almanya Makinistler Sendikası (GDL), 10 Ağustos’ta gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla makinistleri greve çağırdı. Sendika üyesi işçilerin yüzde 70’i çağrıya olumlu yanıt verdi. İşçilerin büyük bir çoğunluğunun onayıyla aynı gün grev başlatıldı.  

Grevi 10 Ağustos’ta yük taşımacılığı işçileri başlattı. Ertesi gün yolcu taşıyan trenlerin makinistleri de greve katıldı. Grev, 13 Ağustos sabahı 02.00’ye kadar devam edecek. Sendika başkanı Claus Weselsky, “İşçilerin mücadele kararlığına bakıldığında, grevin daha uzun sürebileceğini” belirtti, ancak grev süresinin uzatılıp uzatılmayacağına dair bir şey söylemedi.

“Grev çağrımızın işçilerin çoğunluğu tarafından olumlu karşılanacağını tahmin ediyorduk, fakat işçiler beklentimizin üzerinde bir katılım gösterdi” diye açıklama Weselsky, devamında şunları söyledi: “Gücümüzü sendika üyelerimizin desteğinden alıyoruz. Onlar olmasaydı eğer, biz gerektiği gibi direnme imkanı bulamazdık.”

Grev, şehirlerarası demiryolu ulaşımını büyük ölçüde aksatıyor.

Sendika yöneticileri, çoğunluğun greve onay vermesini kendilerine işçiler tarafından verilmiş bir görev olarak kabul ettiklerini belirttiler. Böylelikle işçi sınıfının mücadelesiyle kurulan sendikanın asıl sahiplerinin işçiler olduğunu ve onlara yön verenlerin yine işçiler olması gerektiğinin altı bir kez daha çizilmiş oldu.

Deutsche Bahn’da (Alman Demiryolları) çalışan birçok memur da, sendika üyelerinin grev kararıyla dayanışma gösterdi. Yarın da farklı şehirlerde dayanışma eylemleri yapılması bekleniyor.  

Deutsche Bahn, kendi bünyesinde bulunan emeklilik kasasına her işçi için aylık 150 Euro ödüyordu. Patronlar, bu miktarın 50 Euro’sunu kesmek istiyor. Buna tepki gösteren GDL Başkanı Weselsky, “Bu artık bardağı taşıran son damla oldu. Bu haksızlığı kabul etmeyeceğiz” dedi. Bu tutumu alan yönetim, işçilerin emek mücadelesini sendikanın görevi olarak kabul eden bir tutum sergilemiş oldu.

“Demir yolu işçilerinin pandemi dönemindeki tüm zorluklara rağmen, demir yolu trafiğini aksatmadıklarını” hatırlatan Weselsky, bu emeklerin takdir edilmesi ve işverenin bunun karşılığını vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Deutsche Bahn patronları ise, sendikayı hedef alan açıklamalar yaparak grevden duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar.

Alman makinistler sendikasının talepleri:

1- Kamu hizmetleri toplu iş sözleşmesinin 1.Nisan 2021’den geçerli olmak üzere, maaşlara yapılacak yüzde 1,4 zamla karara bağlanması.

2- 2021 yılı için işçilere 600 Euro Corona ek desteği sağlanması.

3- 2022 yılında maaşlara yüzde 1,8 zam yapılması.

4- Ücret artışının belli bir sisteme göre düzenlenmesi.

5- Emeklilik kasasına ödenen miktarın (150 Euro) olduğu gibi kalması.

Kaynak: Rote Fahne