Berlin’de kitlesel “bölünmez” yürüyüşü

On binler Berlin’de ırkçılığa, savaşlara, iklim krizine ve sağlık sisteminde yaşanan sorunlara karşı taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Eylül 2021
  • 12:20

Almanya’nın başkenti Berlin’de “dayanışma içinde adil bir toplum için” şiarı altında toplanan “Unteilbar” (Bölünmez) ittifakı tarafından yürüyüş düzenlendi.

Alman Federal Meclis seçimleri öncesi 30 bin kişinin katıldığı yürüyüşe toplam 350 farklı örgüt çağrıda bulundu. Toplumun mevcut sorunları arasında öne çıkan konut sorunu, talana uğramış sağlık sistemi iklim sorunu gibi başlıklarda kitleler taleplerini sokaklara taşıdı.

“Bölünmez” ittifakı 2018’de toplum içersinde görülen sağcı eğilime karşı kurulmuş ve aynı yıl 250 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenleyip yankı yaratmıştı.

Bu seneki yürüyüş Berlin’in şehir merkezinde saat 13’te başlayıp akşam saatlerinde sona erdi. Toplamında yürüyüş 16 bloktan oluştu. Koronavirüs tedbirleri gereği bloklar arasında epey mesafe bırakıldı. Bloklar arasında sistem partilerinin blokları da vardı. Böylece partiler seçim öncesi kendi çıkarları için bu yürüyüşü fırsat bildiler.

Diğer bloklar ise iklim hareketi, ırkçılığa karşı, barış için, sağlık çalışanları ve alman sendikalardan oluştu. Farklı farklı konuşmacılar söz alırken, ama hepsinin ortak vurgusu “ne olursa olsun bu böyle devam edemez” oldu. Aynı zamanda kimi konuşmacılar sistem partilerine karşı artık herhangi bir beklenti içinde olmadıklarını belirtti.

Irkçılığa karşı oluşan blokta Afganistan konusu özel bir gündem olurken, Alman hükümeti de bu gündem üzerinden eleştirildi. “Say it loud say it clear refuges are welcome here” (Yüksek sesle ve açıkça söyleyin: Mülteciler burada hoş karşılanacak) gibi sloganlar birçok kez attıldı.

Yürüyüşün son bulduğu Alexanderplatz’ta büyük bir sahne kurulurken, burada yapılan birkaç konuşma ve müzik eşliğinde miting noktalandı. Etkinlikte son olarak, ABD’nin istihbarat faaliyetleri hakkındaki bilgileri sızdırarak Amerikan emperyalizminin işlediği kimi suçları kamuoyuna ifşa eden eski güvenlik uzmanı Edward Snowden’ın yürüyüşe destek verdiği video mesajı da yayınlandı.

Kızıl Bayrak / Berlin