Alman Demiryolları (DB), AG ve Alman Makinistler Sendikası (GDL) arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuç alınamaması üzerine Alman Demiryolları (DB) çalışanları iki uyarı grevi yaptı.
GDL'in bu TİS döneminde aylıklara 555 Euro zam, 3 bin Euro enflasyon telafi ikramiyesi ve asıl anlaşmazlık konusu olan haftalık çalışma süresinin tam ücret karşılığı 38 saatten 35 saate düşürülmesi ve çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi talepleri var.
Görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine ikinci uyarı grevine paralel olarak başlatılan süresiz genişletilmiş grev oylaması 19 Aralık günü sonuçlandı. Süresiz grev oylamasında sendika üyelerinin yüzde 97'si süresiz grev lehinde oy kullandı. Oylamaya katılım yüzde yetmişin üzerinde gerçekleşti. DB'da grevler 8 Ocak'tan itibaren yapılabilecek. GDL şefi Claus Weselsky şunları dedi: "Genel olarak, demiryolu şirketlerinin üyelerinin gerçekte ne istediğine dair mükemmel bir hissiyatımız var."
DB'da çalışan makinistler vardiya, hafta sonları ve resmî tatillerde çalışma zamları da dahil ayda brüt 2700 ila 3800, net olarak ise 1800-2400 avro arasında değişen maaş alıyorlar.
DB şeflerinden Martin Seiler, GDL’in de bağlı olduğu DBB’nin eyalet düzeyinde çalışan kamu personelini kapsayan sözleşmende yaptığı kötü anlaşmanın mimarlarından biri olan Thomas Gelling'in aynı zamanda GDL’in de TİS Daire Başkanı konumunda olmasını bir avantaj olarak kullanarak GDL'e bu anlaşmanın aynen üstlenilmesini önermiş özellikle çalışma süresinin kısaltılarak çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesini “personel sıkıntısı” gerekçesiyle tartışmak istemediklerini söylemişti.
Demiryolları çalışanların çalışma sürelerinin kısaltılması için ortaya koydukları karalılıkları Almanya’daki tüm işçi ve emekçiler tarafından ilgi ve sempatiyle izlenirken bu ilgi ve sempatiden kapitalistler kadar IG-Metall, DGB, IG BCE, ver.di gibi sendika şefleri de rahatsızlık duyuyorlar. Burada elde edilecek başarı diğer işkollarını da etkileyerek kapitalistleri ve onlarla uzlaşmaya hazır olan sendika şeflerinin işlerini zorlaştıracaktır. Olası bir başarının önünü almak için IG Metall Başkanı Christiane Benner, GDL’i “çok şamata yapan küçük bir sendika” olarak yaftalayıp “küçük bir grubu savunan ve bunun dışındaki meslektaşlarıyla dayanışma göstermeyen, işveren karşısında bölünmeye yol açan bir sendika” olmakla suçlayarak güçten düşürmeye çalışıyor. Oysa işçilerin haklarını savunmak isteyen bir sendika öncelikle Demiryolu işçilerinin başarısı için imkanlarını seferber eder.
Almanya'da ki sendikanın işbirlikçi geleneği gibi Thomas Gelling gibilerinin aynı zamanda GDL’in de TİS Daire Başkanı konumunda olması büyük bir sorundur. Demiryolu işçilerinin ortaya koyacağı karalılık ve işçi sınıfının diğer bölüklerinin göstereceği dayanışmanın çapı sonucu belirleyecektir. Demiryolu çalışanlarının kazanması halinde etkisi Almanya sınırlarını da aşarak işçi hareketi içerisinde yeni bir hava yaratacaktır…
Bir-Kar İşçi Komisyonu