Almanya ve Fransa’da demiryolları grevleri

Avrupa’nın iki ülkesi Fransa ve Almanya’da demiryolu emekçileri hakları için grev silahını kullanıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Kasım 2014
  • 11:51

Fransa’da birçok sefer iptal

Fransa’da demiryolları ve diğer toplu taşıma emekçileri dün akşamdan bu yana grevdeler. Gün boyu sürecek greve yönelik olarak demiryolu şirketi SNCF tarafından ‘seferlerin etkilenmeyeceği’ iddia edilse de, birçok seferin iptal edildiği söyleniyor.

CGT sendikasının çağrısı üzerine SNCF ile Paris ve çevresindeki banliyö seferlerini yapan RATP bünyesindeki emekçiler dün akşam saat 19.00’dan itibaren grev kararı almışlardı. Bugün gün boyu sürecek olan grev nedeniyle özellikle bölgesel ve şehirlerarası kısa seferlerde aksamalar yaşanırken, yarın sabah saat 08.00’den itibaren seferlerin normale dönmesi bekleniyor. 

Grevle birlikte CGT üyesi demiryolu emekçileri bugün saat 14.00’de Montparnasse Tren Garı önünde bir araya gelerek, Ulaştırma Bakanlığı’na yürüyüş gerçekleştirecek.

CGT sendikası, Haziran ayı başında da 2 haftalık bir grev gerçekleştirmiş ve hükümetin yeni demiryolu reformuna karşı çıkmıştı. Lise bitirme sınavlarına denk gelmesi nedeniyle hükümetin ve medyanın hedefinde olan Haziran ayındaki grev, demiryolu trafiğini önemli ölçüde felç etmişti.

CGT, demiryollarının özelleştirilme çabalarına karşı çıkarken, ücretlerin arttırılmasını da talep ediyor. Sendika ayrıca, özel şirketlere şehirlerarası uzun otobüs seferleri düzenlemesine ilişkin maddeye karşı çıkıyor. 

 

Almanya’da grev kararı

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği machinist greviyle Alman medyasının karalama kampanyasına maruz kalan Alman Makinistler Sendikası (GDL), yeni bir grevin sinyalini verdi.

Sendikanın yönetim toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Federal Demiryolu Şirketi olan Deutsche Bahn ile yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığı ve grev seçeneğinin kapıda olduğu duyuruldu. Grevin önceden ‘uygun bir süre gözetilerek’ duyurulacağının belirtildiği açıklamada, şirketin yaptığı önerilerden birinde, sendika üyelerinin bir kısmının grev hakkının elinden alınmak istenmesine tepki gösterildi. Ne zaman başlayacağına ilişkin bilgi verilmeyen grevin, Almanya tarihindeki en uzun demiryolu grevi olabileceği söyleniyor.

Deutsche Bahn tarafından yapılan basın açıklamasında ise, GDL sendikasının tutumunun ‘sorumsuzca’ olduğu savunulurken, sendikanın grev hakkında tarih vermemesi eleştirildi.

Toplamda 34 bin üyesi bulunan GDL, 20 bini aşkın makinistin ücretlerinin arttırılmasının yanı sıra, 39 saat olan haftalık çalışma sürelerinin  2 saat kısaltılmasını ve fazla mesailerine zam yapılmasını istiyor. Sendika ayrıca, tren kontrolörleri, servis elemanları ve seferlerde yer alan diğer tüm çalışanlar için müzakere etmeyi hedefliyor.