Birleşmiş Milletlerin bir raporunda, 1,8 milyon Afgan’ın açlık sorunuyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu rakamın yıl sonuna kadar artma riskini göz önünde bulunduran BM, acilen destek talebinde bulundu.
Tagesschau.de’de yer alan haberde, Dünya Gıda Örgütü (FAO) ve BM’nin, Afganistan’da gıda kıtlığı riskinin yıl sonuna doğru artış göstereceğini ve 22,8 milyona çıkacağını tahmin ettiği bilgisi verildi.
Kuraklık, ağır ekonomik kriz ve tarım işletmelerinin çöküşünden kaynaklı açlık sefaletinden çıkış yolunun, Afgan halkının çabasıyla mümkün olmadığını dile getiren FAO Genel Müdürü Qu Dongyu, “Eğer hayvanlar giderek ölmeye devam ederse ve Afgan toprakları tarıma açılmazsa, milyonlarca Afgan felaketin sınırına sürüklenecek.” diyerek, Afganistan’daki ağır sefaletin derinleşeceğinin altını çizdi.
Dongyu, Afgan halkının dış ülkelere olan bağımlılığının sınırlandırılması için, Afganistan tarım işletmelerine daha fazla maddi yatırım yapılmasını talep ediyor. “Afganistan’daki açlık kapanını önlemek zorundayız.” diyen FAO Genel Müdürü, Afgan halkının sefaletin Batılı emperyalist ülkelerin on yıllarca süren işgalinin bir sonucu olduğunu göz ardı ediyor.
FAO’nun sunduğu bilgiye göre, buğday yetiştiriciliği yardım paketinin maliyeti, 157 dolar (139 euro) değerinde. Bu miktarda yapılacak olan yardım, bir Afgan çiftçi ailesinin tam bir yıllık tahıl ihtiyacının karşılığı olarak belirlendi.
Gelecek kış ve ilkbahar aylarında Afganistan halkının tarımdan elde edeceği besin ihtiyacının karşılanması için, FAO’nun talebi 115 milyon dolar. 2022 yılında ise 85 milyon dolar ek bir maddi desteğin yapılması gerektiği vurgulanıyor.