ABD'ye siber saldırı

ABD hükümeti, büyük bir siber saldırının hedefi oldu. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Siber ve Altyapı Güvenliği Bakanlığı'na (CISA) göre, gerçekleştirilen büyük ölçekli siber saldırı Mart ayından beri sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Aralık 2020
  • 16:31

ABD hükümeti, büyük bir siber saldırının hedefi oldu. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Siber ve Altyapı Güvenliği Bakanlığı'na (CISA) göre, gerçekleştirilen büyük ölçekli siber saldırı Mart ayından beri sürüyor. ABD'nin siber ve altyapı güvenliği ajansı CİSA, hükümet tesislerine yapılan son siber saldırıyı "ciddi bir tehdit" olarak nitelendiriyor. Yetkililerce en az Mart ayından beri devam ettiği söylenen son hacker saldırısı konusunda CİSA, Perşembe günü yaptığı açıklamada saldırganın etkilenen sistemlerden kaldırılmasının büyük olasılıkla "oldukça karmaşık" olacağını duyurdu. Ayrıca, Fail veya faillerin "sabır, operasyonel güvenlik ve karmaşık işçilik" sergiledikleri belirtiliyor.

CISA, saldırıyı Washington'daki federal hükümete, eyalet ve yerel hükümetlere, kritik altyapıya ve özel sektör kuruluşlarına yönelik bir tehdit olarak görüyor. İlk bulgulara göre, bilgisayar korsanları ABD Hazine Bakanlığı'na ait bilgisayarlara girmiş bulunuyor. ABD Enerji Bakanlığı (DOE) ile Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) de saldırıya uğrayan kurumlar arasında. DOE ve NNSA'nın Amerikan nükleer silah altyapısının önemli parçaları olduğu söyleniyor.

Saldırının hedeflerinden biri olan yazılım şirketi Microsoft, saldırıya uğrayan 40'tan fazla devlet kurumu, düşünce kuruluşu, ‘sivil toplum’ kuruluşu ve bilişim şirketi belirlediğini açıkladı. Eski CISA şefi Chris Krebs, Twitter'da bu tür siber saldırıların olağanüstü beceriler ve çok zaman gerektirdiğini yazdı. Saldırının boyutunun anlaşılmasının zaman alacağı belirtiliyor.

"ABD için potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar"

CİSA, saldırıyı federal hükümet, eyalet ve yerel yönetimler, kritik altyapı ve özel sektör kuruluşları için "ciddi bir tehdit" olarak nitelendirdi. ABD Temsilciler Meclisi ise, çok sayıda komite ve alt komitenin saldırı hakkında ortak soruşturma başlattığını duyurdu. Çeşitli komitelerin başkanlarının istihbarat koordinatörü olan John Ratcliff' ise, İç Güvenlik Bakanı Chad Wolf ile FBI başkanı Christopher Wray'e gönderdiği mektupta, "Saldırının ABD ulusal güvenliği için potansiyel olarak yıkıcı sonuçları olabilir" dedi.

Biden: Hacker saldırılarını cevapsız bırakmayın

Yeni ABD Başkanı Joe Biden, kendi yönetimi altında bu tür saldırıların cevapsız kalmayacağını iddia etti ve partisinin hakimiyetinde olan ABD Temsilciler Meclisi'nin saldırı hakkında ortak soruşturma başlattığını duyurdu. Gerçekleşen saldırı için, "ABD'nin ulusal güvenliği açısından potansiyel olarak yıkıcı sonuçları olabilir", dedi. 

Son saldırı hakkında bilinenlerin çok endişe verici olduğunu belirten Biden, "Benim hükümetim, siber güvenliği hükümetin her kademesinde birinci öncelik haline getirecek. Rakiplerimiz, başkan olarak milletimize yönelik siber saldırıları tembelce izlemeyeceğimi bilmelidir" dedi.

 Washington Post ve New York Times'ın yanı sıra, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Rusya'yı saldırıya katılmakla suçladı. Ancak Moskova iddiaları yalanladı. Dünyanın en büyük emperyalist gücünün bu kapsamda ve bu kadar uzun süreli bir saldırıya maruz kalması, hem ABD’nin siber alandaki zaaflarını açığa çıkardı hem siber alandaki savaşın şiddetlenerek devam edeceğinin işaretlerini verdi.