ABD ve Çin arasında emperyalist hegemonya çerçevesinde bir dizi konuyu içeren büyük gerilim yaşanıyor. Bu gerilim özellikle de ABD emperyalizmi tarafından sürekli olarak kışkırtılıyor. İki devlet arasındaki ilişkiler, diplomatik temasın kurulduğu 1979 yılından bu yana en düşük seviyede seyrediyor. Biden, Çin’i ABD için en güçlü rakip ve en büyük jeopolitik tehdit olarak görüyor. Bunun için de vesile buldukça Çin’e karşı saldırgan tutumunu ortaya koymaktan kaçınmıyor.
ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi şimdi de 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Pekin Kış Olimpiyatları’nı diplomatik olarak boykot edeceğini duyurarak, Çin karşıtı provokatif tutumuna yenisini ekledi. Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, pazartesi günü yaptığı açıklamada Joe Biden yönetiminin Çin’deki olimpiyatlara diplomat veya resmi temsilci göndermeyeceğini açıkladı. Sincan özerk bölgesindeki “soykırım” iddiası ve diğer insan hakları ihlalleri, boykotun gerekçesi olarak sunuldu. Diplomatik boykota rağmen ABD’li sporcuların oyunlarda yer alacağı belirtildi.
ABD hükümetinin olimpiyatları tam boykot etmekten neden kaçındığı sorulduğunda ise Psaki, olimpiyatlar için yoğun bir şekilde antrenman yapan sporcuları cezalandırmak istemediklerini söyledi. ABD hükümetinin, aldığı karar hakkında uluslararası ortaklarını bilgilendirdiğini ve kendi kararlarını vermelerini onlara bıraktığını vurguladı.
Çin’den “kararlı önlemler” çıkışı
Biden, boykot kararını, Çin’deki insan hakları ihlallerini, Sincan’daki Uygur Müslümanlarının baskı altına alınmasını ve Hong Kong’daki “demokrasi hareketine yönelik baskıyı” protesto etmek için alındığını kasım ayı ortasında duyurmuştu. Demokrat Meclis Başkanı Nancy Pelosi ve Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney de dahil olmak üzere her iki partiden çok sayıda milletvekili diplomatik boykotu savunurken, bazı Cumhuriyetçi senatörler de tam boykot çağrısında bulundu. Sincan, Tibet ve Hong Kong özerk bölgelerinde de kış oyunları için boykot çağrıları yapıldığı ileri sürülüyor.
“ABD rotasında ısrar ederse, Çin kararlı adımlar atacaktır” diyen Pekin, Biden yönetiminin kararına son derece öfkeli tepki gösterdi ve “kararlı karşı önlemlerle” tehdit etti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, pazartesi günü, ABD’li politikacılar bir davet bile almadan önce “Boykot sorununu abartıyorlar” diye eleştirdi. Zhao Lijian ABD’nin tutumunu, “Olimpiyat ruhuyla alay etmek, siyasi bir provokasyon ve 1,4 milyar Çinliye bir saldırıdır.” biçiminde değerlendirdi. Çin halkı ve dünyanın, Amerikan politikacılarının ikiyüzlülüğünü ve Çin karşıtı doğasını daha net göreceğini vurguladı.
ABD ile Çin arasında gerginliğe neden olan birçok konuya şimdi de olimpiyatlar eklenmiş oldu. Dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki siyasi ve ekonomik rekabet son birkaç yılda giderek yoğunlaşıyor.