ABD ve NATO şeflerinden “transatlantik birliği koruma” vurgusu

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan NATO ve ABD şefleri, “transatlantik birliği koruma” vurgusuyla Avrupa-Amerika ortaklığının önemine işaret etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Şubat 2020
  • 13:07

Emperyalist kapitalizmin hegemonya krizi, Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında derinleşen bölgesel çatışmalarla ortaya seriliyor. Emperyalist güçlerin çıkarlarının ayrışması ile aralarındaki kutuplaşma artarken, bu kutuplaşma emperyalist zirvelerde de su yüzüne çıkıyor.

ABD ve Avrupa emperyalistleri arasındaki çıkar çatışmalarının yansıdığı son örneklerden biri de Münih Güvenlik Konferansı oldu. Cuma günü başlayan konferansta, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in, Rusya, Çin ve ABD’yi emperyalist düzenin dengelerini bozmakla eleştirirken, ABD’yi ve başkan Donald Trump’ı özel olarak hedef almıştı. Steinmeier, tüm bu eleştirileriyle birlikte, Avrupa-ABD müttefikliğinin korunması gerektiğinin altını çizmişti.

Pompeo: Avrupalı müttefiklerimiz transatlantik bağlara inancını korusun

Dün de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konferansta yaptıkları konuşmalarda “transatlantik birliği” koruma vurguları yaptı. ABD’nin kendi çıkarları uğruna emperyalist kapitalist düzenin dengelerini bozduğu yönünde “eleştiriler”e yanıt veren Pompeo, “Batı kazanıyor ve birlikte kazanıyoruz” ifadelerini kullandı. “IŞİD karşıtı mücadele yürüttükleri” yalanıyla “uluslararası toplumu savunduklarını” ileri süren Pompeo, pişkinliğini ve riyakarlığını gözler önüne serdi. “Transatlanti birliğin öldüğü” tartışmasını abartılı bulduğunu söyleyen Pompeo, Rusya, Çin ve İran’a karşı Avrupalı emperyalistleri “transatlantik bağlara inancını korumaya” çağırdı.

NATO Genel Sekreteri: Avrupa ve Amerika’ya birlikte inanıyorum

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Avrupa ve ABD’yi “vazgeçilmez ortaklar” diye nitelendirdi. Karşılıklı işbirliğinin önemine vurgu yapan Stoltenberg, “Birçok alanda çok sayıda aktörle rekabet söz konusu ama yolumuzu kaybettiğimiz için yas tutmak bize bir yöne göstermeyecek” ifadelerini kullandı. “Sadece Avrupa’ya” inanmadığını belirten Stolteberg “Avrupa ve Amerika’ya birlikte inandığının” altını çizdi. 

“Batı” olarak “daha iddialı bir Rusya” ile rekabet içerisinde olduklarına değinen Stoltenberg, “En büyük komşumuzla (Rusya) daha iyi bir ilişki kurmaya devam ediyoruz” dedi. “Çin’in yükselişi” konusunda batılı emperyalistlerin “ortak anlayış” ihtiyacına dikkat çeken Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

“Çin, yakında dünyanın en büyük ekonomisi olacak. Zaten dünyanın ikinci en büyük savunma bütçesine sahip. Ülke, yeni yeteneklere büyük yatırım yapıyor. Çin’in yükselişi hem fırsatlar hem de zorluklar sunuyor. Bunun ortak güvenliğimiz için ne anlama geldiğine dair ortak bir anlayışa ihtiyacımız var.”