ABD emperyalizminin 2020 yılı savunma bütçesi Senato’da yapılan oylamada kabul edildi. Türkiye’nin 766 milyar dolarlık 2018 yılı GSYH’sına neredeyse denk olan 738 milyar dolarlık emperyalist savaş ve saldırganlık bütçesi, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasını ve uçak satışının yasaklanmasını öngörüyor.
Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ABD savaş bütçesi, bugün Senato’da görüşüldü. Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato, Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) adı verilen savaş bütçesini 8’e karşı 84 oyla onayladı.
NDAA’da da Rusya ile işbirliği ABD’nin yaptırım hedefinde
NDAA, ABD’nin dünya genelindeki savaş ve emperyalist nüfuz politikalarına yön veriyor. ABD ordusu ile ilgili kimi düzenlemelerin de yer aldığı tasarıda, S-400 alarak Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması isteniyor. Aynı nedenle, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılması ve F-35 savaş uçaklarının satışının yasaklanması da öngörülüyor.
Rusya’dan Avrupa’ya ve Türkiye’ye doğalgaz taşınmasına hizmet edecek, sırasıyla Kuzey Akım 2 ve Türk Akım boru hattı projeleri de NDAA’da hedef alınıyor. Rusya’nın Kuzey Akım 2 üzerinden Avrupa’ya nüfuz etme amacı taşıdığı, projeyi “taciz ve siyasi nüfuz” aracı olarak kullanacağı belirtilen tasarıda, Kuzey Akımı 2’nin, “ABD’nin Almanya ve Avrupa ile olan bağlarını zayıflatmak” hedefinde olduğu ve “ulusal güvenliği” tehdit ettiği ifade ediliyor. Bu çerçevede, her iki boru hattının inşasında yer alan gemiler ve bağlı kişilere yaptırım uygulanması planlanıyor.
NDAA’da, Güney Kıbrıs’a 1987 yılından beri uygulanan silah ambargosunun kısmen kaldırılması da yer alıyor. Tasarıya göre, ABD Başkanı’nın, Kıbrıs’ın gerekli şartları yerine getirdiğine onay vermesi durumunda silah satışları gerçekleştirilebilecek. Söz konusu şartlar arasında ise Güney Kıbrıs’ın ABD ile işbirliğinin pekiştirilmesine hizmet edecek, mali denetimde işbirliği, kara para aklamaya karşı reform, Rusya’ya ait askeri gemilerin Kıbrıs limanlarına demirlememesi gibi maddeler bulunuyor.
ABD için kapsamlı bir tasarı anlamına gelen NDAA, Temsilciler Meclisi ve Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde uzun tartışmalara konu olmuş, geçen hafta uzlaşmaya varılarak 48’e karşı 377 oyla Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti. ABD Başkanı Donald Trump ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Senato’dan geçer geçmez tasarıyı derhal kabul edeceğini ifade etmişti.