Emperyalist kapitalizmin hegemonya krizi ekseninde yaşanan tartışmalar 55. kez düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’na da yansıdı. Hegemonyasının sarsılmasından rahatsızlık duyan Amerikan emperyalizminin sözcüsü Mike Pence, İran ve Rusya ile ilişkiler konusunda kendi emperyalist çıkarları doğrultusunda eleştiriler sunarken, bu eleştirileri üzerine alan ülkelerin temsilcileri ve başta da Alman emperyalizminin sözcüsü Angela Merkel ise ABD’yi eleştirdi.
ABD İran’ı ve “Doğu”yu hedef aldı
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Almanya Başbakanı Angela Merkel zirvede ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Pence, Avrupa’nın İran’la ilişkilerine atıfta bulunarak “Avrupalı ortaklarımız yaptırımlarımızı baltalamayı durdurmalı ve bizim yanımızda yer almalı” diye konuştu. Zirvede yaptığı konuşmada da İran’ı hedef gösteren Pence, özellikle İran’la yapılan nükleer anlaşmadan Avrupa ülkelerinin de çekilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Pence NATO ülkelerinin savunma harcamalarını arttırması çağrısı yaptığı konuşmada, “Bazı NATO müttefikleri rakiplerimizden silah satın aldığı sürece sessiz kalamayacağımızı açık bir biçimde ifade ettik. Müttefiklerimiz giderek Doğu'ya bağımlı hale geldiği sürece Batı'nın güvenliğini garanti altına alamayız” ifadelerini de kullandı. Maduro yönetimini de “diktatör” demagojisiyle karalamaktan geri durmayan Pence, Guaido’nun tanınması konusunda “52 ülke ABD'yi takip etmiştir. Şimdi dünyanın geri kalanının adım atması gerekmektedir” diye konuştu.
Merkel’den ABD’ye eleştiriler
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya ile işbirliğinin yalnızca Çin’e terk edilmemesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında, Almanya’nın doğalgaz alanında Rusya ile sürdürdüğü işbirliğine sahip çıktı.
ABD’nin Suriye ve İran politikalarını eleştiren Merkel, ABD ve Avrupa’nın Ortadoğu’daki hedefinin aynı olduğunu söyledi. Hedef aynı olsa da yöntemlerin farklılaştığına işaret eden Merkel, ABD’nin Suriye’den tek taraflı çekilme kararının ve İran’la nükleer anlaşmadan çekilmesinin ortak hedeften farklı bir sonuca gitme tehlikesi taşıdığını ifade etti. Merkel ayrıca, ABD’nin askıya aldığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) koruması için Çin’e çağrı yaptı.
Konuşmasında Avrupa Ordusu konusuna da değinen Merkel, bunun için öncelikle ortak savunma sanayii geliştirilmesi gerektiği üzerinde durarak ortak ihracat için kimi düzenlemeler yapmaları gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’den “Batı”ya güvence
Zirveye Türkiye adına katılanlar arasında bulunan Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, “Doğu’ya bağımlılık” eleştirilerine karşılık emperyalist efendilerine güven verme çabasında bulundu. Rusya ile Türkiye arasındaki S-400 füze savunma sistemi anlaşmasının “bir zorunluluk” olduğunu söyleyen Akar, “Türkiye, batıdan uzaklaşmadı. NATO başta olmak üzere tüm sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.