ABD emperyalizminin silah ihracatında rekor artış

Halen dünyanın önde gelen savaş kışkırtıcısı olan ABD emperyalizmi, körüklediği savaşlarla halkları katletmekle kalmıyor, o yıkım ve kıyımlardan ticari kazanç da sağlıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Şubat 2024
  • 08:00

Halen dünyanın önde gelen savaş kışkırtıcısı olan ABD emperyalizmi, körüklediği savaşlarla halkları katletmekle kalmıyor, o yıkım ve kıyımlardan ticari kazanç da sağlıyor. Geçtiğimiz yıl silah ihracatını yüzde 16 artırarak militarist malzeme satışlarında rekor kırdı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkelere ve şirketlere ihraç edilen askeri mal ve hizmetlerin toplam tutarının yüzde 16 artarak 238 milyar Amerikan dolarının üzerine çıktığı belirtildi.

 Bakanlığa göre, ABD büyükelçilikleri aracılığıyla ülkelere yapılan "ekipman ve hizmet" ihracatı, bir önceki yıl 51,9 milyar iken, neredeyse yüzde 60'lık bir artışla toplam 80,9 milyar dolara yükseldi. ABD silah şirketlerinin doğrudan ihracatı ise bir önceki yıl 153,6 milyar dolar iken 2023 yılında 157,7 milyar dolara yükselmiştir. Bakanlık açıklamasında, geçen yıl yapılan silah ihracatını hızlandırmaya yönelik bir gözden geçirmenin toplam satışlardaki artışta rolü olduğuna işaret edildi.

***

Militarizmi körükleyen, Ukrayna savaşının kışkırtılmasında suç ortaklığı yapan gerici Polonya rejimi, geçen yıl 30 milyar dolarlık alım ile ABD'nin en ‘yağlı’ müşterisi oldu. Bu alımlar arasında Apache savaş helikopterlerinin yanı sıra mobil füze rampaları (Himars), hava ve füze savunma sistemleri, Abrams savaş tankları gibi ağır silahlar da yer aldı. Almanya ise geçtiğimiz yıl Boeing'den 8,5 milyar dolar değerinde "Chinook" helikopterleri ve Raytheon Group'tan 2,9 milyar dolar değerinde AMRAAM havadan havaya füzeler satın alarak Amerikan önde gelen müşterilerinden biri oldu. Reuters ajansının haberinde en büyük silah şirketleri Lockheed Martin ile General Dynamics'in yakaladıkları "yüz binlerce top mermisi, yüzlerce Patriot önleme füzesi ve zırhlı araç siparişlerindeki artışın" bu yıl yapılacak satışların sonuçlarına yansıyacağı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı silah satışlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ABD'nin silah ihracatında "bütüncül bir yaklaşım" izlediğini, silah satışlarının "bölgesel ve küresel güvenlik üzerinde uzun vadeli potansiyel etkileri olan önemli dış politika araçları (...) oldukları” belirtildi. Savaş uçağı almak için Joe Biden’in peşinden koşan AKP şefinin içine düştüğü sefil durum dikkate alındığında, silah satışlarının “önemli dış politika araçları” olarak kullanıldığı net bir şekilde görülür. 

İsrail Gazze’de soykırım yaparken, siyonistlerin suçuna ortak olan NATO’nun genişleme politikasına destek veren dinci-gericiliğin başı Erdoğan, halen F16 savaş uçakları almak için Washington’daki savaş kundakçılarının peşinden koşuyor. 

Vurgulamak gerekiyor ki, silah satışlarındaki artışın esas vahim sonuçları ticaretten ve kirli/pespaye politikalardan öte, savaşların kışkırtılması, ülkelerin yakılıp yıkılması ve halkların kıyımdan geçirilmesinde görülmektedir.