Türk sermaye devleti, karşı karşıya bulunduğu krizleri “güvenlik” adı altında çok yönlü baskı ve devlet terörü uygulamaları ile aşmaya çalışıyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da baskı ve denetimleri sıkılaştırmak için “siber güvenlik yasası” ve uygulamalarının hayata geçirileceği basına yansıdı.
BTK “beyaz hackerlık” peşinde
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), devletin güdümünde “hackerler” yetiştirmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Hacker yetiştirmek ve devlet kurumlarında görevlendirmek için başvuruları almaya başlayan BTK, sayının 25 bine ulaştığını açıkladı.
Bu alanda birikimi ve yeteneği olanları “pozitif katkıya dönüştüreceklerini” iddia eden BTK Başkanı Fatih Sayan, sermaye devletinin kirli işlerini yaptıracakları gerçeğinin üzerini örttü. Yaptıkları hazırlıklara dair konuşan Sayan, “beyaz hackerlar” yetiştireceklerini, eğitimler vereceklerini ve yetenekli bulduklarını 528 devlet kurumunda bulunan “siber olaylara müdahale” ekiplerine dahil edeceklerini dile getirdi.
BTK’ya “beyaz hackerlık” için şu ana kadarki başvuruların yüzde 15’ini 13-18 yaş arasındaki gençlerin oluşturması dikkat çekerken, başvuruların ardından yapılacak testte katılımcıların belirlenen yerleri hacklemeleri ve ele geçirmeleri istenecek.
“Siber Güvenlik Yasası” hazırlığı
Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Siber Güvenlik İşbirliği Protokolü imza töreni sonrasında açıklamalarda bulundu. Arslan, şu anda fiilen yürüttükleri uygulamalara yasal kılıf oluşturmak için hazırlık içerisinde olduklarını belirtti. Sermaye hükümeti sözcüsü, 2016 Kasım ayında başbakanlığa sunulan tasarının hazırlık aşamasında olduğunu, kısa süre içerisinde son halinin belirlenerek meclise sunulacağını ifade etti.
Yasa tasarısında, “etkin denetim, sır saklama yükümlülüğü, siber olaylara müdahale ekiplerinin görevleri, operasyon merkezleri ile Kamu-Net uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar” üzerine maddelerin yer alacağı kaydedildi.