Erdoğan 2019'da Fırat'ın doğusunda inşa edilecek kentlere 2 milyon sığınmacıyı döndürme planını BM Genel Kurulu'na sunmuştu.
Plana göre 32 kilometre derinliğindeki şeritte ilk etapta 1 milyon sığınmacı için 10 ilçe ve 140 köy inşa edilecekti.
İkinci aşamada M-4 yolunun altından Deyr ez-Zor'a kadar olan alana 1 milyon sığınmacı yerleştirilecekti.
Erdoğan bunun için uluslararası toplumdan mali, siyasi ve askeri destek talep ediyordu.
Muhatapları öneriyi gerçekçi bulmadı. Aradan geçen iki yılda koşullar değişmedi.
Konutlar nerede kim için yapıldı?
Düz bir mantıkla eğer Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı'ndan bu yana kendi imkânlarıyla 500 bin sığınmacıyı Suriye'ye döndürdüyse uluslararası destekle 1 milyon kişiyi de bittabi gönderebilir.
Ne var ki "6 yıl içinde 500 bin kişi nereden nereye döndü, nereye nasıl yerleştirildi?" sorularının yanıtı yok.
Güvenliği sağlanan yerlerden kasıt Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi ise bu alanın kendi orijinal nüfusu 500 binin çok altında.
Beri tarafta sığınmacıların Türkiye'ye geçişlerini önlemek için İdlib'de çadır kentler kuruldu ve daha sonra briket evlerin inşasına başlandı.
Erdoğan'ın sözünü ettiği 77 bin briket ev de İdlib kırsalında Türkiye sınırlarına yakın yerlerde inşa ediliyor.
Erdoğan'ın paylaştığı bilgilere göre evlerin 57 bin 306'sı tamamlandı. Buralara 50 bin aile yerleştirildi. Briket ev sayısı 100 bini bulacak.
Projeler Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) koordinatörlüğünde Kızılay dahil 11 insani yardım kuruluşu tarafından yürütülüyor.
Tabii bu açıklama, evlere Türkiye'den dönenlerin yerleştirildiği anlamına gelmiyor.
Konutlar kalıcı yaşamı inşadan ziyade sınırlar üzerinde göç baskısını azaltma ve nüfusu Suriye içinde tutma amacına hizmet ediyor.
Ancak Erdoğan 1 milyon sığınmacının yerleştireceği 13 yerden bahsederken Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad (Grê Sipî) ve Ras'ul Ayn'ı (Serê Kaniyê) özellikle zikretti.
Buralar Türk askeri harekâtlarının kapsama alanlarındaki yerler.
Daha önemlisi 2016'dan beri bu alanda sığınmacılara dönebilecekleri şehirler inşa etme önerisi, güvenli bölge oluşturma planının bir parçası olarak gündeme geldi.
Muhaliflerin çekinceleri neler?
Erdoğan'ın planı sadece Kürtleri değil Türkiye'ye yakın muhalif grupları da tedirgin ediyor. Muhaliflerin çekinceleri birkaç temelde yükseliyor:
Sığınmacıların dönüşü için öngörülen yerler halihazırda Suriye'nin farklı bölgelerinden gelenlerle kaldırabileceğinden fazla nüfus barındırıyor.
İyi planlanmamış bir geri dönüş projesi güvenlik ve kontrol dahil olumsuz sonuçlara yol açabilir.
1 milyon kişiyle birlikte problemler daha da ağırlaşabilir. Muhaliflerin kontrolündeki yerel yönetimler bunun üstesinden gelemez.
Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı hareketlerine eşlik eden örgütler ekonomik olarak da bulundukları bölgeleri kontrol ediyor. Her ne kadar Türk ordusu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve sınır illerinin idari amirleri bölgeye vaziyet etse de Suriye Milli Ordusu (SMO) bileşenleri rant alanlarını paylaşırken sıklıkla kendi aralarında çatışıyor. Yeni nüfus transferi güç dengesini ve rant akışını etkileme potansiyeli taşıyor.
Asıl yerinden edilmiş insanların yığıldığı İdlib'de ise kontrol Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve ona bağlı Kurtuluş Hükümeti'nde. Yani briket evlerin planlandığı yerlerde etkili güç, BM Güvenlik Konseyi kararı gereği Türkiye'nin de terör örgütleri listesine eklediği HTŞ. Türk ordusu İdlib'in dış çemberinde kurduğu onlarca üs noktasıyla Suriye ordusunun önünde bariyer gibi duruyor.
Kürtler neden korkuyor?
Başta Demokratik Birlik Partisi (PYD) olmak üzere "Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'ndeki" aktörler, Türkiye'nin planladığı gibi bir geri döndürme ve yerleştirme planın özellikle Kürtler aleyhine demografik yapıya müdahale, yerleşim merkezlerinin etnik, dini ve mezhebi kimliğini bozma amacı taşıdığını düşünüyor.
Afrin'deki durum bu kanaati besliyor.
Ankara 2016'daki ilk müdahaleden itibaren "Kürt koridoru" olarak gördüğü özerklik oluşumuna karşı sınırdan 30 km. derinliğinde bir güvenlik kuşağı oluşturmayı hedeflerken yeni yerleşim birimleriyle sığınmacıları bölgeye taşıma planını da gündemine almıştı.
Erdoğan'ın 2019'da BM Genel Kurulu'na sunduğu plan da özü itibariyle Arap ve Türkmen transferiyle Kürt nüfusu seyreltme mantığı üzerine kuruluydu.
Ankara ise Halk Koruma Birlikleri'ni (YPG) "etnik temizlik" yapmakla suçlayıp kaçan insanların kendi evlerine döndürüleceğini savunuyor. Kürtler bu suçlamayı reddediyor.
Çatışma ve güvenlik haritası dönüşler için ne diyor?
Sığınmacıları, muhaliflerin "kurtarılmış bölge" olarak gördüğü alanlara göndermek kalıcı çözümün parçası gibi durmuyor. Bu, Suriye'deki sorunun bütününden bağımsız bir yaklaşım.
"Çatışma koşullarını ortadan kaldırmadan herhangi bir planı hayata geçirmek mümkün mü?" sorusu önem kazanıyor. Suriye genelindeki tablo da yeterince karmaşık:
- Suriye yönetiminin kontrolündeki Şam, Şam Kırsalı, Halep, Lazkiye, Tartus, Hama, Humus, Süveyde, Dera ve Kuneytra vilayetlerinde güvenlik sağlanmış durumda. Süveyde'de zaman zaman yaşanan gösteriler genel güvenliği bozacak nitelikte değil.
- Silahlı grupların Rusya'nın Himeymim merkezli Tarafları Uzlaştırma Merkezi ile Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanlığı'nın girişimleriyle anlaşıp çatışma sürecini geride bıraktığı çok sayıda yer var. Kırılgan bir uzlaşının sürdüğü Dera'da durum biraz daha hassas. Burada silahlı gruplara yönelik takip bitmezken güvenlik güçlerini hedef alan saldırı ya da suikastlar tekrarlanıyor.
- Humus'un doğu kırsalı, Badiya çöl bölgesi ve Fırat'ın güneydoğu çeperlerinde Irak-Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) gelen saldırılar söz konusu.
- Deyr ez-Zor ve çevresinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG), hüküket güçleri ve İran bağlantılı milis güçlerinin yer aldığı karmaşık bir güvenlik denklemi var. Merkezi SDG'nin kontrolünde olan Rakka'nın kırsal alanlarında 2019'daki Barış Pınarı Harekatı'ndan sonra hükümet güçleri de bulunuyor.
- Rakka'dan itibaren Fırat boyunca nehrin kuzeyinde SDG, güneyinde hükümet güçleri kontrolü sağlıyor. Bunun istisnası Deyr ez-Zor. Burada kentin merkezini kontrol eden hükümet güçleri nehrin kuzeyinde kalan bazı yerleşim birimlerini de elinde tutuyor.
- Deyr ez-Zor'dan sonra Irak sınırlarına doğru özellikle Mayadin ve Ebu Kemal arasında İran bağlantılı milis güçleri de varlık gösteriyor. Bu alanlarda koşullar geri dönüşler için cesaret kırıcı.
- Haseke vilayeti ve buraya bağlı Kamışlı'da hükümet güçlerinin elinde kalan az miktardaki alanda yer yer bölgenin hakim gücü SDG ile gerilimler yaşanıyor. Ancak buralardaki güvenlik sorunlarının tek başına caydırıcı bir faktör olduğu söylenemez.
- Aktif cephe hatlarına gelince; Fırat'ın doğusunda Türk ordusu ve bağlı milis güçlerinin kontrolündeki Ras'ul Ayn ve Tel Ebyad ile SDG'nin elindeki bölgelerin kesiştiği noktalarda çatışmalar ya da karşılıklı saldırılar eksik olmuyor. M-4 otoyolu üzerindeki Ayn İsa ve Tel Temir Barış Pınarı Harekâtı'na bağlı güçler tarafından ateş altında tutuluyor. Kısacası M-4 hattı üzerindeki yerleşimlere güvenli geri dönüş mümkün değil.
- YPG'nin görünür olmaktan çıktığı ve güvenliğin Menbic Askeri Meclisi tarafından sağlandığı Menbic ve kırsalı da Fırat Kalkanı Güçleri'nin baskısı altında.
- Halep'in kuzey şeridinde YPG'nin Afrin'den çekilirken kullandığı güzergâh olan Tel Rıfat da yine Türk ordusu ve SMO'nun ateş menzilinde. Tel Rıfat, Menbic, Ayn İsa ve Tel Temir hatlarında Rusya'nın kolaylaştırıcı olduğu pazarlık süreçlerinde bir süreden beri Suriye ordusu da mevzilenmiş durumda. Buralar düşük yoğunluklu çatışmaların tekrarlandığı bölgeler olarak ele alınabilir.
- Türkiye'nin desteklediği gruplar, HTŞ, El Kaide çizgisindeki cihatçılar ve bağımsız İslamcı grupların bulunduğu hatlar ise aktif çatışma hatları özelliğini koruyor. İdlib, Lazkiye'in kuzeydoğu kırsalı, Hama'nın kuzeybatı kırsalı, Halep'in batı ve kuzey kırsalında Rusya destekli hükümet güçleriyle çatışmalar, hava bombardımanları ve havan-roket atışları eksik olmuyor. Halep kırsalında Fırat Kalkanı ile kontrol edilen El Bab, Cerablus ve Azez üçgeninde savaş hali sona erse de gruplar arası çatışmalar, bombalı araç saldırıları ve hükümet güçlerinin nokta atışları genel güvenlik durumunu etkiliyor. Muhalif güçlerin elindeki alanlardan Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere de atışlar devam ediyor.
- Zeytin Dalı ile kontrol edilen Afrin yağma, adam kaçırma, infaz, bombalı araç saldırıları, gruplar arası rant kavgaları ile gündeme geliyor. 2018'de Afrin'den kaçan Kürtlerin yerine Suriye'nin farklı bölgelerinden silahlı milisler ve aileleri yerleştirildi. Mevcut koşullar yerel nüfusun dönüşüne izin vermiyor.
Güvenlik ve ekonomik koşullar ne kadar teşvik edici?
Savaştan etkilenen bölgelerin yeniden inşası, siyasi çözümün bulunamayışı ve yaptırımların sürmesi nedeniyle mümkün olamıyor. Rusya, İran ve Çin'in yeniden inşaya ilgisi durumu değiştirecek somut adımlara dönüşmedi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere Araplarla normalleşme arayışı da yeniden inşa sürecini mümkün kılacak kaynaklara ulaşma amacı taşıyor. Bu girişimleri ABD frenliyor. Herhangi bir geri dönüş fikrini yeniden inşa sürecinden bağımsız ele almak mümkün değil.
Bunun yanı sıra bir diğer caydırıcı faktör güvenlik. Sığınmacılar döndüklerinde takip, kovuşturma, hapsedilme ve cezalandırılma korkusunu taşıyor.
Suriye lideri Beşar Esad'ın çıkardığı af yasalarının sayısı 18'i buldu. Ancak hapishaneler hâlâ dolu ve özellikle isyan sürecine katılanlar için herhangi bir şeyin garantisi yok.
Yeniden yaşam kurmak sürdürülebilir ekonomik kaynakları da gerektiriyor. Sadece Suriye Demotratik Güçleri'nin (SDG) bulunduğu Fırat'ın doğusu, Türkiye destekli muhalif güçlerin kontrol ettiği alanlar ve HTŞ'nin elindeki İdlib değil; Suriye yönetiminin kontrolü altındaki kentlerin ekonomik durumu da dönüşler için teşvik edici değil.
Yakıt ve buğday sıkıntısı en önemli kriz konusu. Çadır kentler gibi briket konut alanları da sürdürülebilir ekonomik dayanaklardan yoksun. Hayat dışardan gelen yardımlar üzerinde dönüyor.
Çatışmasızlık neden garanti değil?
Sığınmacıların yerleştirileceği potansiyel yerler olarak öne çıkan El Bab, Cerablus, Çobanbey, Tel Ebyad, Ras'ul Ayn ve Afrin'deki statükonun daha ne kadar korunacağı belirsiz.
Türkiye bu bölgeleri nereye kadar elinde tutacak? Buralar Şam-Ankara arasında bir uzlaşmayla mı Suriye yönetimine devredilecek? İnsanları yeniden yerlerinden edecek çatışmalar olmadan bir çözüm mümkün olacak mı? Silahlı muhalif mevcudiyete ne olacak?
Belirsizlikler geri dönüşü sabote eden ana faktör olarak duruyor. Sığınmacılara konut planları dahil Ankara'nın bu bölgedeki tasarrufları sanki Türkiye bu bölgelerden asla çekilmeyecekmiş gibi bir anlayışla sürdürülüyor. Haliyle çatışma potansiyeli korunuyor.
Barış sağlanırsa dönüşe rağbet olur mu?
Geri dönüşün koşulları oluşsa bile sığınmacıların büyük bir kısmının Türkiye'de kalacağı öngörülüyor. Dünyadaki örnekler barışa rağmen insanların eski çatışma bölgelerine dönmekte zorlandığını ve yeni yaşamlarından kopamadıklarını gösteriyor. Türkiye'deki araştırmalar da kalma eğiliminin yüksek olduğuna işaret ediyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin desteğiyle yürütülen bir araştırmaya göre 2017'de "Dönmeyi hiçbir şekilde düşünmüyorum" diyenlerin oranı yüzde 16,7 idi. Bu oran 2020'de yüzde 77,8'e yükseldi. Türkiye'de doğan, büyüyen, okuyan ve iş sahibi olan insanların dönüş fikrine daha da uzak olacakları söylenebilir.
Bunun yanı sıra Afrinlilerin evlerine dönüş yolu, Kürtlerin "Kürtsüzleştirme" olarak nitelediği politikalar nedeniyle kapalı. Tel Ebyad ve Ral'ul Ayn'ın kendi orijinal nüfusu da tam olarak dönebilmiş değil.
Ayrıca Göç İdaresi'nin verilerine bakılırsa kısmi dönüşe karşın sığınmacı sayısındaki artış sürüyor. Sınırdan serbest geçiş rejimine son verildiği 2015'te Türkiye'deki sığınmacı sayısı 2,2 milyondu. Fırat Kalkanı Harekatı'nın düzenlendiği 2016'da rakam 2,8 milyona çıktı. 28 Nisan 2022 itibariyle rakam 3,7 milyona ulaştı.
Ne yapılmalı?
Sonuç olarak sığınmacıları geldikleri yerler yerine bir nevi nüfus mühendisliğiyle başka bölgelere yerleştirmek sorunu daha çetrefilli hale getirebilir. Bu durum yeni düşmanlıklar ekmek anlamına da geliyor. Beri tarafta hiçbir silahlı grup kendi otoritesini zora sokacak bir nüfus transferi istemiyor. Gerçekçi ve insani dönüşün konuşulabilmesi siyasi çözümün sağlanmasını, çatışmaların bitirilmesini, örgütler ve milislerin silahlardan arındırılmasını, güvenlik garantilerinin sunulmasını, yeniden inşa sürecinin başlatılmasını, geçim kaynaklarının oluşturulmasını ve Şam ile Ankara arasında gerçek bir işbirliğinin başlamasını gerektiriyor.
Eğer Şam'la bir uzlaşı olmayacaksa inşa edilen yerleşimlerin iaşesi, idaresi ve güvenliğinden mecburen Türkiye sorumlu olmaya devam edecek.
Ankara'nın sürdürülebilir bir yaşam için 'çatışmasızlığı' garanti etmesi, bu amaçla yeterli sayıda asker bulundurması ve kaynak ayırması gerekecek.
BBC Türkçe /11.05.22