Kitap okuyamaz hale getirmek istiyorlar

Afyon 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öngüllü, 5 Aralık 2020 tarihli mektubunda yaşadıkları sıkıntıların bazıları anlatmış.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 10 Ocak 2021
  • 09:15

Afyon 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öngüllü, 5 Aralık 2020 tarihli mektubunda yaşadıkları sıkıntıların bazıları anlatmış:

“Daha önce birbirinden uzakta dört ayrı odadaydık. Şimdi iki odaya toplandık ama odalar çok kalabalık oldu. Verdiğimiz birçok dilekçenin akıbeti belli değil. Bazen aynı konuda dört beş dilekçe vermek zorunda kalıyoruz. Yeni Yaşam gazetesini vermedikleri gibi, oradan fotokopisi alınmış bir yazıyı da vermediler. Kürtçe kitaplar, yabancı dil diye içeriye hiç alınmıyor. Dışarıdan satın aldığımız üç ciltlik kitap, üç ayrı kitap gibi kabul ediliyor. Zaten kişi başına beş kitaplık kota var. Kitap değişimi için bazen bir ay beklememiz gerekebiliyor. Böylece bizi kitap okuyamaz hale getirmek istiyorlar. Verilmeyen kitap ve dergiler için itirazlarımızı AYM’ye kadar taşıdık; ancak oradan da itirazlarımıza ret cevabı gelmeye başladı.”

“Üç kişilik ziyaretçi arkadaş başvurularımıza aylarca cevap verilmiyor. Şimdiye kadar bir kişiye -ona da ret olarak- cevap geldi. Söz konusu kişi daha önce cezaevinde yattığı için kabul edilemez bulunmuş. Bana verilmeyen fotoğraflar için savcılığa başvurmuştum. Ona da itiraz geldi. Yöresel kıyafetlerimiz, örgüt kıyafeti olarak kabul edildi ve fotoğrafın içeriyi girmesi kabul edilmedi. İdareyle diyaloğumuz sürüyor ama sorunların çoğu çözülmüyor.”

Bu arada, Abdullah Öngüllü’nün “Jiyan” isimli öykü kitabı yayınlanmış. Uzun yılların emeği olan bu eseri için kendisini kutluyoruz. Kitabı edinebilirsek, tanıtımını da sizler için yaparız elbette.

İzmir-Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Güven Usta, 28 Aralık 2020 tarihli mektubunda Ali Osman Köse’nin sağlık durumuna değinmiş: 1980 ila 1991 yılları arasında Dev-Sol davasından yargılanan Ali Osman Köse, daha sonra ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm olmuş. Geçen temmuz ayında hücresinde bayılmış ve kafasını betona çarpmış. Bu çarpma sonucunda yakın geçmişi hatırlamakta zorlanıyormuş. O günden sonra yatağa bağımlı hale gelmiş. Bir kişinin yardımı olmadan yürüyemeyen Ali Osman Köse, çok fazla kilo vermiş ve derisi sarkmış. Ayak ve bacaklarındaki damarlar patlamış. Prostat ve hemoroid hastalıkları ilerlediği için yatmakta zorluklar yaşıyormuş. Bu yüzden, şu anda Tekirdağ 1 nolu F Tipi Cezaevi’nde kalmakta olan Ali Osman Köse’nin tahliyesi için arkadaşları ve ailesi çabalıyor. Umarız olumlu bir sonuç alınır.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Eren Yıldız, birlikte kaldığı dava arkadaşları Aytunç Altay, Suat İncedere ve Hasan Yıldız adına gönderdiği 28 Aralık 2020 tarihli faks mesajında şöyle yazmış: “Bizler iyiyiz, yılın son genel aramasını geçirdikten sonra seni ziyaret edelim dedik. Dünya ve ülkedeki gelişmeleri takip etme uğraşındayız. ABD’de Trump dönemi bitti, Biden gelince Türkiye için yeni bir dönem başlayacak. İktidar doğu (Rusya) ve batı (AB+ABD) arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak deniyor. Hatta iktidar ilk yumuşama işaretini verdi diyorlar.”

“Ancak ben iktidarın mevcut süregelen iç ve dış politikalardan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Bu aşamadan sonra geri adım atma şansı yok! Çünkü halk desteğini giderek kaybediyor ve yolunda inat edip devam etse de kaybedecek, taviz verip geri adım atsa da kaybedecek. Bence birincisini tercih edecek! En zifiri karanlıklar kurt pususuna kucak açsa da söken şafak güneşi getirir bize. Bu duygu ve düşüncelerle senin-sizlerin yeni yılınızı kutluyor, selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.”

Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yatmakta olan çizerlerimizden Mahmut Ulusan, 7 Aralık 2020 tarihli kartında şöyle diyor:

“Yeni yıl geliyor. Yeni yıllar umutlarıyla birlikte gelirler. Geçenlerde gazetede okudum. Brezilya’daki yerel seçimlerde bizdekilerin silik bir fotokopisi olan Bolsonaro beş bin belediyeden sadece beşini kazanabilmiş! Trump giderken ayağını sürü galiba:) Yeni yılı kutlamak için iyi bir gerekçe bence:) Yeni yılınızı kutluyorum. Tabii ki çalışma arkadaşlarınızın da…”

Adres değişikliği:

Posta kutumun rakamı değişti. Adresim artık şöyle:

Hüseyin Aykol

Posta Kutusu: 250

Yenişehir – ANKARA

Mektubu gelenler:

Abdullah Öngüllü – Afyon 1 nolu T Tipi Cezaevi

Akif İpek – Afyon 1 nolu T Tipi Cezaevi

İzzethan Aykut – Afyon 1 nolu T Tipi Cezaevi

Ergin Atabey – Bolu F Tipi Cezaevi

Aytunç Altay – Edirne F Tipi Cezaevi

Eren Yıldız – Edirne F Tipi Cezaevi

Suat İncedere – Edirne F Tipi Cezaevi

Hasan Yıldız – Edirne F Tipi Cezaevi

Mahmut Ulusan – Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi

Güven Usta – Kırıklar 1 nolu F Tipi Cezaevi

Hüseyin Aykol - Yeni Yaşam Gazetesi /10.01.21