Japonya, lübnan ve el salvador’da kadınların talebi farklı ancak bulundukları yer aynı; sokaklar… Japonya’da kadın düşmanı söylemleri nedeniyle ülkede iktidarda bulunan liberal demokrat partisi (ldp) milletvekili mio sugito protesto edilirken El Salvador'da kürtaj hakkı için eylem düzenlendi. Lübnan’da ise koronavirüs sürecinde şiddetin arttığına dikkat çeken kadınlar, yetkililerin göreve çağırdı.
Japonya’da 136 bin dilekçe
Japonya’da cinsel şiddete karşı mücadele eden kadın hakları savunucuları, iktidardaki Liberal Demokrat Partisi (LDP) Milletvekili Mio Sugito’yu protesto etmek için partinin genel merkezi önünde toplandı. Sugito’nun “Kadınlar cinsel saldırıya yönelik şikâyetlerinde bazen yalan söylüyor” demesi üzerine kadınlar, LDP Genel Merkezi’ne önünde eylem yaptı ve 136 binden fazla imza içeren dilekçeyi teslim etti. Ancak LDP, kadınların taleplerini içeren dilekçeyi kabul etmeyi reddetti.
El Salvador’da kürtaj talebi
El Salvador'da da kadın hakları savunucuları hükümetten kürtajın suç olmaktan çıkarılmasını talep etti. Feminist örgütler, Orta Amerika ülkesinde cinsel saldırı ya da ensest kaynaklı hamileliklerinde kürtajın yasallaştırılmasını istedi. Çocuk istismarına dair ‘kurumsal sessizliği’ de protesto eden kadınlar, hükümeti harekete geçirmeye çağırdı. Cinsel saldırılardaki artışın endişe verici şekilde arttığını vurgulayan kadınlar, kürtaj hakkına sahip çıkacaklarını kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın sadece bu yılın haziran ayı verilerine göre, 14 yaşından küçük 258 kız çocuğu başkent San Salvador'da hamile kaldı. Ancak El Salvador, kürtajı hâlâ yasaklayan ve bunu suç olarak kabul eden 26 ülkeden biri. 1998'den beri kürtaj yasal olarak cinayet sayılıyor.
Lübnan’da şiddet tepkisi
Lübnan'da ise kadınlar koronavirüs dönemindeki zorunlu karantina sürecinde kadına yönelik şiddettin artığına dikkat çekerek bir eylem düzenledi. Başkent Beyrut'ta sokağa çıkan kadınlar salgın kapatmaları döneminde birçok kadının ev içerisinde, en yakın ilişkide olduğu partnerleri tarafından şiddete maruz kaldığını ve yardım isterken zorlandıklarını ifade etti.
Salgında istismar arttı
Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına göre salgının başladığı günden bu yana dünya genelinde 243 milyon kadın cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldı. Salgın döneminde kadınların maruz kaldığı şiddetin “yakın ilişkide olduğu partnerleri” tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi, şiddetin durdurulması istendi.
BirGün / 14.10.20