Kadın eylemine polis saldırısı

Reyhanlı Katliamı'nın ardından yapılan protesto eylemlerinden birini de kadın örgütleri düzenledi. Taksim’de Reyhanlı için yürümek isteyen kadın örgütlerine polis izin vermeyerek saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 23 Mayıs 2013
  • 18:46

İstanbul’daki bir dizi kadın örgütü Reyhanlı patlamalarını protesto etmek için Taksim’de eylem gerçekleştirdi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kadın örgütleri (EHP’li Kadınlar, Gökkuşağı Kadın Derneği, SDP’li Kadınlar, SKM, SFK, İKD, YDK) eylemde “Reyhanlı’nın hesabı sorulacak! Kadınlar savaş değil barış istiyor!” ozalitini açtılar. Flamalar ve savaş karşıtı dövizler taşıyan kadınlar ilk olarak basın açıklamasını okudular. Okunan açıklamada Reyhanlı Katliamı'nın sorumlusunun AKP olduğu ifade edilirken, Akçakale’de geçtiğimiz aylarda yaşanan patlama hatırlatıldı. ÖSO’nun Hatay’daki kamplarda eğitilerek her türlü desteğin sunulduğu ifade edilen açıklamada savaşlardan en çok kadınların etkilendiğine dikkat çekildi.

“Bizler kadınlar olarak çok iyi biliyoruz ki, Suriye savaşının da diğer savaşlar gibi egemenlerin çıkarına yağ sürmekten baka bir amacı yoktur” denen açıklamada ayrıca şunlar ifade edildi: “Mültecilik koşulları topyekun bütün halkı ama en çok da kadınları etkilemiştir. Yoksulluk, savaşın getirileri kadınların iş yükünü daha da arttırmaktadır. Aynı zamanda savaşların şiddeti toplumsallaştırmasıyla kadına karşı şiddet bu dönemlerde perçinlenmektedir.”

Basın açıklamasının okunmasının ardından kadınlar Taksim Tramvay Durağı’na sloganlarla yürüyüşe geçti. Polisse diğer eylemlerden farklı olarak önce “kibarca” “alınan güvenlik önlemlerini görüyorsunuz” diyerek barikata yürümemelerini söyledi. Kadınlarsa en doğal hakları olarak yürüyeceklerini ifade ettiler. Avukatların yaptıkları eylemde yürüdüğünü ifade eden kadınlar kendilerinin de bu hakkı kullanacaklarını ifade ettiler. Polis barikatına gelindiğinde barikatın zorlanması üzerine polis bir kez daha kibar bir üslup kullanmaya özen göstererek “Siz hanımefendilere yakışıyor mu?” dedi. Kadınların yürüyüş ısrarı karşısında kibar maskesini bir yana bırakan polis kadınlara çevik kuvvetle saldırdı. Polisler kalkan ve coplarla kadınları caddeden uzaklaştırırken bir sivil polis azgınca kadınlara saldırdı. Gözaltına almaya çalışılan eylemciyi kadınlar polisin elinden alırken İstiklal Caddesi’nden çıkılmasını fırsat bilen polis biber gazı sıktı.

Böylece polisin kibarlığındaki niyeti de ortaya çıktı. Kadına bakışın ve artan polis terörünün deşifre olmasının bir yansıması olarak polis görüntüyü kurtarma peşinde. Mümkün olduğunca saldırı görüntüsü vermek istemeyen polis bunun için kadınların eyleminde bir süre “kibar” bir üslup takındı. Fakat eylemcilerin kararlılığı karşısında tahammülsüzleşerek azgınca saldırmaktan da geri durmadı.

Kızıl Bayrak / İstanbul