25 Kasım kadın eylemine polis barikatı!

Kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü'nde sokaklardaydı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2013
  • 23:57

25 Kasım Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Taksim'de eylem düzenledi. Ancak İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilmek istenen yürüyüş polis barikatıyla engellendi. Tecavüze, tacize ve kadın katliamlarına kayıtsız kalan devlet, şiddete karşı yürümek isteyen kadınların eylemine izin vermedi.

Saat 20.00'ye yaklaşırken polis İstiklal Caddesi üzerine barikat kurdu. “Erkek - devlet şiddetine karşı isyandayız! Em li hember şiddeta dewleta meri di nav raperine de ne” yazılı pankartlarını açan kadınlar ise polis barikatına yönelik yürüyüşe geçti. Barikatın önüne gelen kadınlar burada sloganları ile polisin tutumunu protesto etti. Polisin dayatmasına karşı eylem oturma eylemi biçiminde sürdürüldü.

Oturma eylemi sırasında basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını 25 Kasım Kadın Platformu adına Saadet Kıcır okudu. Ardından Kürtçe açıklamasını ise Kader Yalçın okudu. Basın açıklamasında hergün ortalama 5 kadının öldürüldüğü, devletin ise katilleri ve tecavüzcüleri koruduğuna dikkat çekildi. AKP'nin kadınlara yönelik gerici uygulamaları vurgulanırken, devletin özellikle politik kadınlara yönelik sistematik olarak taciz ve tecavüz politikası uyguladığı ifade edildi. Basın açıklaması şu sözlerle sona erdirildi:

“Bedenimizin, kimliğimizin, inancımızın, anadilimizin, cinsel yönelimimizin, emeğimizin, hayatımızın, haklarımızın, gasp edilmesine ve biz kadınların daha da ezilmesine yol açan cinsiyetçiliğe karşı mücadelemize devam edeceğiz!

Buradan bir kez daha haykırıyoruz: hayatımıza yöneltilmiş tüm tehdit ve saldırılar karşısında biz kadınların mücadelesi de güçlenerek sürecek! Biz kadınların, yaşamından, bedeninden, emeğinden elinizi çekin!”

Basın açıklamasının okunmasının ardından sloganlar eşliğinde halay çeken kadınlar, bir süre sonra eylemi sona erdirdi.

Eylemde “AKP elini bedenimden çek!”, “Gözaltında tacize, tecavüze son!” ve AKP'nin gerici, kadın düşmanı politikalarını teşhir eden dövizler taşındı. Kadınlar yaşamlarına dair dayatmaları “Sanane!” diyerek protesto etti ve “Kürtaj değil Uludere katliam!”, “Rojava'da direne kadınlara bin selam!”, “Jin, jiyan, azadi!” ve “Kadın cinayetleri politiktir sloganları haykırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul