Çeviren: Gülseli Kırgıl
Washington Üniversitesi’nde diş minesi üzerine yapılan yeni çalışmaya göre sert bitkiler insan atalarının beslenmesinin büyük bir bölümünü oluşturmuş olabilir.
Biliminsanları hayvanların tüketim alışkanlıklarını belirleyebilmek için genellikle bu canlıların dişlerinde bulunan mikroskobik hasarı analiz ederler. Besin maddesi ile dişin mine tabakası arasındaki etkileşimi inceleyen araştırmacılar, primat dişlerinin en sert bitki dokularından bile zarar görmediğini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, sonuçların geçmiş dönemlere ait beslenme biçimi hakkında daha detaylı bilgilere sahip olunması ve insan evrimine ilişkin çalışmalarda sıklıkla kullanılan fosil kalıntılarının doğru yorumlanması açısından önemli bir çalışmaya imza attıklarını ifade ediyor.
Scientific Reports’ta yayınlanan makalenin yazarlarından Adam van Casteren, “Mikro dokular üzerinde yaptığımız çalışmada fındık ve tohum kabuğu gibi sert bitki dokularının etkilerini gözlemledik” açıklamalarında bulundu. Bu konudaki yerleşik düşünce sert yiyeceklerin dişler üzerinde mikroskobik etkiler bırakacağı yönündedir. Van Casteren, “Ancak dişlerin mikroskobik düzeyde izler taşımaması durumunda sert yapılı gıdaların tüketilmediği düşünülmemelidir” dedi.
Erken dönem insan atalarının büyük dişleri, geniş çeneleri ve buna uygun çiğneme kaslarının bulunduğunu ifade eden Van Casteren, “Tüm bu morfolojik özellikler, kuvvetli bir çene yapısının varlığını ortaya koyuyor. Bu nedenle fındık, tohum kabuğu gibi gıdaların tüketildiğini düşünüyoruz” dedi. Ancak fosiller üzerinde yapılan çalışmalar, diş yapılarında herhangi bir mikroskobik aşınma olmadığını göstermişti. Biliminsanları bu durumu test edebilmek için yeni bir çalışmaya imza attı.
Çalışmanın sonucunda araştırmacılar, tohum parçalarının mine içinde büyük çukurlar, çizikler veya kırıklar oluşturmadığını buldu. Bununla birlikte sert yapılı maddelerde diş minesine sürtünmekten kaynaklanan bozulmalar gözlendi. Bu bilgi, antropologların eski beslenme biçimlerine ilişkin çalışmaları için yeni bir bakış açısı sunuyor.
Kaynak: https://phys.org/news/2020-01-human-ancestors-consumed-hard-tissues.html
Bilim ve Gelecek / 19.01.20