Çelyabinsk’te meteorit patlamasının sonuçları kaldırılıyor

  • Arşiv
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 16 Şubat 2013
  • 14:16

Ural üzerindeki gökte patlayan meteoritin gücü 500 kilotondu, bu ise Hiroşimayı yok eden nükleer bomba gücünden 30 kat daha fazla. Amerikan NASA uzmanları işte böyle rakamlar veriyor. Değerlendirmelerine göre, atmosfere girdiği sırada uzay cisminin uzunluğu 17 metre, ağırlığı 10 bin tonu buluyordu. Meteoritin atmosfere girdiği andan yokoluşuna kadarki uçuşu 32.5 saniye sürdü. Patlama, Yer yüzünden 20 kilometre yükseklikte meydana geldi.

 Beyaz dumandan oluşan uzun kuyruklu parlak ateştopunun uçuşuna Cuma günü Başkırdistan, Rusya’nın Çelyabinsk, Tümen, Kurgan, Sverdlovsk bölgesinde, bundan başka Kazakistan’ın kuzey topraklarında yaşıyanlar tanık oldular. Patlama, Çelyabinsk göklerinde yer aldı. Asıl burada en büyük hasarlar kaydedildi. Bunu, “Rusya’nın sesi” radyosuna demeç veren, Olağanüstü Haller Bakanlığının Ural bölge merkezi basın bürosunun yöneticisi Vadim Grebennikov anlattı.

 Çelyabinsk bölgesinde 3724 yapı hasar gördü, bunların 671’i eğitim tesisleridir. Darbe dalgası sayesinde kırılan camların genel sahası ise 200 bin metre kare civarında. Şu anda başlıca dikkat tamirat işlerine ayrıldı. Çelyabinsk’te 320 tamirat ekibi çalışıyor. Komşu bölgelerden de yardım geliyor. Olağanüstü Haller Bakanlığı grubu arttırılıyor. Halihazırda tıp yardımı ricasıyla baş vuranların sayısı 1147’yi buluyor. 50’si hastaneye kaldırıldı. 7 uçak, meteoritin uçuşunu taklit ederek geçtiği yolda yıkıntıları ortaya çıkarmadı.

 Yerde meteoritin parçaları bulunmadı. Bu ise, gök cisminin ne taştan, ne de demirden olmadığını ıspatlıyor. Rusya Bilimler Akademisi nezdinde bulunan Astronomi enstitüsü bilimsel çalışanı Vladislav Leonov gök cisminin buz olduğunu tahmin ederek şunları söyledi.

 Bu, bir bolid idi: Atmosfere oldukça büyük bir cismin daldığı zaman yerde gözetlenmesi mümkün olan atmosfer olayı idi. Öyle görünüyor ki, bu, kuyruklu yıldızın çekirdeğiydi. Bir darbe sonucu böyle yıkıntılara yol açarak darbe gücünün izlerini bırakmayan, yalnız kuyruklu yıldızlar olabilir. Üstelik, bunlar yalnız birinci kuşaktan kuyruklu yıldızlardır. Sözü geçen kuyruklu yıldızlar yalnız uçucu bileşik ve toz buzlarından oluşuyor. Uzay hızıyla hareket sırasında yer alan darbeden sonra, bileşik ve toz buzları karakteristik bir patlamayla tamamen dağılıyor.

 Şimdilik bilim adamları ve kurtarmacılar, meteoritin kalıntılarını bulmaktan ümidi kesmemişlerdir. Örneğin, Çelyabinsk varoşlarındaki Çebarkül gölündeki buzda ortaya çıkarılan delik ilgi yaratıyor. Delik yuvarlak biçimde, kutru 6 metre civarındadır. Delik yakınında dış görünüşü kayayı andıran birkaç siyah renkte kaya parçası ortaya çıkarıldı. Gölde dalgıç ekibi çalışıyor.

Rusya’nın Sesi / 16.02.13