Güney Koreli yönetmen ve senarist Bong Joon-ho'nun Parazit filmi, ilk önce Cannes'da Altın Palmiye kazandı. Ardından, Oscar ödül töreninde aday olduğu altı kategoriden en iyi uluslararası film ve en iyi yönetmen Oscar'larını kazandı.
Film ayrıca Altın Küre En İyi Yabancı Dilde Film Ödülü'nü de kazandı. BAFTA ödüllerinde de En İyi Yabancı Dilde Film ve En İyi Özgün Senaryo dallarında ödüle layık görüldü.
Bol ödüllü Parazit filmi bir kurgu yapım olsa da Seul'de, Banjiha adı verilen bodrum katında yaşayan emekçi ailelerinden birini anlatıyor.
Filmde açık bir dayanışma örneği yok. Ama sınırlı da olsa bir dayanışma beklentisi var.
Önce evin oğlu arkadaşının İngilizce dersi verdiği burjuva bir ailenin kızına ders vermeye başlar. Sahte üniversite diplomasıyla bu işe girer. Ardından kız kardeşi zenginlerin oturduğu evin küçük çocuğuyla ilgilenmek üzere, kendini olmadığı bir şekilde uzman olarak tanıtıp işe başlar.
İki kardeş çeşitli düzenbazlıklar yaparak şoförü ve ev işlerinde çalışan kadını işten attırır. Yerlerine başka kimliklerle anne ve babasını işe aldırır. Çöküntü giderek derinleşir.
İşten atılmasına neden olduğunu bilmeyen eski ev işçisi kadın, patronlar evden gittiği gün eve gelir. Kendisi gibi emekçi olan kadından, unuttuğu bir şeyi alabilmek için eve girmesine izin vermesi için yardım ister. Kadın unuttuğunu alıp çıkacak diye izin verir. Tedirgindir çünkü ailecek o evdedirler. Kadın eve girip çıkacakken eşi ve çocukları saklanacaktır.
Eski ev işçisi kadın bir şey unuttuğu için değil, kocası mutfağın altındaki kilerde yaşamaktadır, onun için gelmiştir. Yeni ev işçisi kadından kocasına yemek getirmesi için dayanışma ister. Yeni ev işçisi kadın dayanışma bir yana düzenbazlıkla işten attırdığı kadını ahlaksızlıkla suçlar.
Kapitalizmde dayanışma yoksa parazitleşme kaçınılmazdır
Yeri geldiğinde basit bir dayanışma, işçi ve emekçileri iş bulmak için birbirleri ile rekabet etmekten, birbirini ezmekten kurtarır. Dayanışma olmadığında ise iş için rekabet hâkim olur. Rekabet parazitleşmeyi dayatır.
Kapitalizmde işçi ve emekçiler için geçerli iki durum söz konusudur: Ya dayanışarak ve örgütlenerek hakları için mücadele etmek, ya da sırf yaşamak için parazitleşmeye bile razı olmak.
H. Ortakçı