İşkenceci polisin “Gelincik” hali

“Gelincik” filmi iki nedenle izlenebilir. Birincisi Ahmet Mümtaz Taylan’ın ödülü hak eden oyunculuğu için, ikincisi ise işkenceci katil polisin yaptığı işkence ve katliamları görmek için.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 26 Mayıs 2021
  • 12:15

Orçun Benli’nin ortaklaşa yazıp yönettiği “Gelincik” filmi katıldığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ahmet Mümtaz Taylan’a En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandırdı.

İşkenceöi polisin isminin Ayhan olması, özel timci, işkenceci, sonradan itirafçı Ayhan Çarkın’ı çağrıştırıyor. Ama filmde işkenceci katil yanı ile Ayhan karakteri, yalnızca Ayhan Çarkın’ı değil, tüm Ayhan Çarkınlar’ı yansıtıyor.

Devrimci katletmeye giderken korku hakim Ayhanlar’a. Fakat yaşamını yitirmek üzere olan devrimciye ateş ederken duygu yok katil polislerde. “Biz öldürmesek onlar bizi öldürür” komutuyla yüklenmiş birer robot katil olarak hareket ediyorlar.

Cinayet işlerken, işkence yaparken katil robottan farksızlar fakat işkence yaptıkları sırada aralarında kendi çocuklarının gereksinimlerinden, hatta duygularından bile söz ediyorlar. Bu sahne gözler kapatılarak izlense, konuşmalardan çocuklarını seven iki babanın aralarındaki sohbeti duyulur. Ne var ki iki baba sohbet ederken yanlarında bir devrimciye işkence yapılıyordur.

Başka bir sahnede katledilen devrimci kadın, tavuklarını telef eden bir kurtla özdeştirilerek anlatılır. Hatta devrimci kadın/kurt katledilene dek neredeyse keyifle anlatılır. Devrimci kadın katledildikten sonra kadının çocuğunun ağlama sesi duyulur. Çocuğu gören Ayhan o an için bu tablodan etkilenmiş gibi görünür. Ama işkenceye ve cinayetlere devam eder.

Filme adını veren bir gelinciği öldürür Ayhan filmin başında. Ayhan’a gelinciklerin intikamcı hayvanlar olduğu hatırlatılır. Diğer gelincikler katilden intikam alır denir.

Ayhan’ın kızının katledildiği saldırının adı da “Gelincik”tir. Evdeki bütün devrimciler katledildikten sonra Ayhan, şef olarak eve girer ve bir odada kızının cansız bedenini bulur.

Ayhan artık katilleri bilen, tanıyan bir “gelincik”tir. Kızının katilleri, Ayhan’ın kendisi gibi işkenceci polis arkadaşlarıdır. Katillerden intikam alır.

Filmin sonuç kısmı için gerçeklikten uzaklaştığı söylenebilir. Ama işkenceci, katil polisi çok net ve gerçekçi olarak veren bir film olduğu da... Kızı katledildikten sonra intikam alan bir gelincik olduğu bölüm ise gerçeklikten uzaklaşıyor. Hatta filme fantastik bir hava katıyor.

“Gelincik” filmi iki nedenle izlenebilir. Birincisi Ahmet Mümtaz Taylan’ın ödülü hak eden oyunculuğu için, ikincisi ise işkenceci katil polisin yaptığı işkence ve katliamları görmek için.

Ayhanları yaratan sisteme ise filmde hiç değinilmiyor. Sadece şeflerin, valilerin katliamlardan övgüyle bahsettiğinden söz ediliyor.

H. Ortakçı