ZF ve Sarkuysan’da grev oylaması

MİB, ZF ve Sarkuysan işçilerinin kendilerine sorulmadan imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve grev oylaması yapacaklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Ocak 2024
  • 16:07

Metal İşçileri Birliği (MİB), ZF ve Sarkuysan işçilerinin kendilerine sorulmadan imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve grev oylaması yapacaklarını duyurdu. MİB’te yer alan paylaşım şu şekilde:

“Herkesin gözü kulağı ZF ve Sarkuysan işçilerinde!

ZF ve Sarkuysan’da grev oylaması yapılıyor!

Yetkili sendikalar MESS ile metal işçilerine sormadan sözleşmeyi imzaladılar ancak ZF ve Sarkuysan işçileri sözleşmeyi yeterli bulmuyor ve 19 Ocak’ta greve çıkma kararlılıklarını koruyorlar.

Bugün bütün vardiyalarda tekrardan grev oylaması yapılacak. Bütün metal işçilerinin gözü kulağı bu oylamada. ZF ve Sarkuysan işçileri sadece kendi ücretleri için değil, bütün metal işçilerini etkileyebilecek bir oylama yapacaklar.

Zafer diye nitelendirilen sözleşmeni esasında metal işçilerini yoksulluktan kurtarmadığı açıkken metal işçileri üretimden gelen gücünü kullanarak çok daha fazlasını alabilir.

Metal İşçileri Birliği olarak ZF ve Sarkuysan işçilerinin grev iradesinin arkasındayız. Tüm metal işçilerini de destek olmaya çağırıyoruz.”

ZF yönetiminden işçilere tehdit

İşçilerin grev oylaması kararı üzerine ZF kapitalisti işçileri tehdit eden mesajlar gönderdi. ZF yönetiminin işçilere gönderdiği mesaj şu şekilde:

“Sayın çalışanlarımız bildiğiniz gibi MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında işyerimizi de kapsayan 2023-2025 dönemi grup toplu iş sözleşmesi 17 Ocak 2024 tarihinde Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu ve tüm şube başkanlarının da imzaları ile tam mutabakatla bağıtlanmıştır. Bu çerçevede, toplu sözleşme müzakereleri, MESS ve muhatabı üç işçi sendikası ile aynı anda anlaşmayla sonuçlanmış ve tüm grev kararları ile birlikte Birleşik Metal-İş Sendikası’nın aldığı grev ve grev uygulama kararları kaldırılmıştır. Bu aşamadan sonra dışardan gelebilecek olası baskılar veya başkaca gerekçeler ileri sürülerek yapılacak kanun dışı eylemlerle grup toplu iş sözleşmesine ilave haksız bir talepte bulunulması halinde bu talepleriniz işyerimiz tarafından yerine getirilmeyeceğini bilmenizi isteriz.

Bu nedenle kanuni grev ve grev uygulama kararı kaldırılmış olduğu için, işyerimizde şu andan itibaren yapılacak grev, iş bırakma vb. her türlü eylemin, kanun dışı eylem niteliğinde olduğunu belirtmek isteriz. Sonuçlarından sorumlu olacağınız işyerine zarar veren bu tür kanun dışı eylemlerden kaçınmanızı ve sağ duyulu hareket etmenizi bekliyoruz.

Bu tür eyleme katılmakta ısrar edenler tespit edilerek tazminatsız işten çıkarılacak, ayrıca haklarında hem cezai hem de hukuki yollara gidilecektir. Ayrıca bu yasa dışı eyleme katılan işçilere çalışmadıkları sürelere ilişkin ücretleri ile hafta tatili ücretleri kesinlikle ödenmeyecektir.

Bu itibarla herhangi bir kanun dışı eyleme kalkışılmadan işyeri çalışma talimat ve kurallarına uygun şekilde çalışmanız hususunu hatırlatır, herhangi bir kanun dışı eyleme katılmanız ve bu eylemlere devam etmeniz halinde gerek sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununun 70. Maddesine gerekse iş kanununun 25.maddesinin 2.bendine göre iş sözleşmelerinizin bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedileceği hususunu duyururuz.”